Трима българи са осъдени в САЩ
Трима българи са осъдени в САЩ

Новосформираният орган на разследващите съдии в Румъния е започнал разследвания срещу европейски комисари. Брюксел реагира на разследването с напомняне, че еврокомисарите отговарят пред Европейския съд, предаде БГНЕС.

Разследванията са започнати след жалба на близката до управляващата Социалдемократическа партия медия Luju.ro, в която се цитират имената на заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и на комисаря по правосъдието Вера Йоурова. Това са двамата комисари, които наблюдават спазването на принципите на правовата държава в държавите-членки на ЕС. В жалбата са посочени и ръководителят на делегацията на Европейската комисия в Румъния и бивш ръководител на румънската прокуратура. Твърди се, че четиримата са замесени в злоупотреба с длъжност и фалшифициране. И четиримата „обвиняеми“ са работили по критичния доклад за съдебната система в северната ни съседка.

Към края на миналата година Европейската комисия публикува доклад за Румъния, в който се отбелязва „тревожната изостаналост и политическо влияние върху съдебната система“. Междувременно Букурещ премахна всички ключови фигури в прокуратурата и съдебната система, отговарящи за борбата с корупцията и организираната престъпност.

Европейската комисия заяви, че не е получила официално уведомление за това дело и е информирана само чрез медиите, но припомни на румънските власти, че служителите на ЕК носят отговорност пред Европейския съд. „Националните органи нямат юрисдикция по тези въпроси. Всички представители на Европейската комисия са обхванати от протокола за привилегиите и имунитетите, свързан с европейските харти и подписан от всички държави-членки, включително Румъния“, обясни говорителят Маргаритис Схинас.

Брюксел и вчера посочи, че положението с върховенството на закона в Румъния е „много сериозно“. Управляващата партия в Румъния е подложена на силна критика от страна на Брюксел за възпрепятстване работата на съдиите и прокурорите и за подготовката на амнистиите за своите членове. Председателят на управляващата СПД Ливиу Драгня е осъден за корупция.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви