Разследване разкри нови сексуални посегателства срещу деца, извършени от католически свещеници в Полша, съобщава АФП.

Броят на посегателствата е близо 400, пише в доклад от 27 страници, публикуван от фондация, която оказва подкрепа на жертвите на педофили.

Докладът е бил представен на папа Франциск във Ватикана, където тече голяма конференция на католическата църква за борба със сексуалните посегателства, дело на свещеници.

По телевизията в Полша бяха показани кадри на папа Франциск, който целува ръка на Марек Лисински от фондация „Не се страхувай“, който му предоставя доклада.

 

Документите сочат, че 85 свещеници в Полша са били осъдени за педофилия, престъпления на други 88 са били разкрити от медии, а още 95 свещеници са били обвинени в посегателство от една или повече жертви.

Докладът посочва и 24 полски епископи или архиепископи, които са прикривали престъпления на педофилите.

„Очакваме оставки сред ръководството на църквата в Полша, иначе нищо няма да се промени“, казва Агата Дидушко-Зиглевска, един от авторите на доклада.

Отец Павел Рител-Адрианик, говорител на полския епископат каза, че все още не се е запознал с доклада и настоя, че църквата има „нулева толерантност“ към престъпления като педофилията.

Авторите на доклада твърдят, обаче, че полските епископи само симулират, че се борят с проблема, като приемат мерки, които не прилагат на практика.

 

Дарик

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

5 × 5 =