имот

Заедно с намаляващия брой на руските туристи у нас, в последните години наблюдаваме и отлив на купувачи на недвижима собственост по Черноморието. В пика на продажбите на ваканционни имоти в България на руски граждани през 2012-2013 г.,

руснаците изместиха от нашия пазар англичани и ирландци,

а заедно с това се наблюдаваха и най-големите пътникопотоци от Русия.

Сега ситуацията е точно обратната, обясни пред БНР Георги Минчев – председател на Българо-руската търговско-промишлена палата, и уточни, че

„това е неблагоприятна икономическа тенденция, свързана с известна стагнация на жизненото равнище в Русия, дължаща се на висока инфлация и девалвираща валута“.

„Руското законодателство и практика се промениха като сериозно бяха ограничени възможностите на чиновниците да придобиват и експлоатират подобна собственост в чужбина“, изтъкна Минчев, според когото именно такъв тип хора са купували по-рано имоти у нас.

Първите правителствени указания за спиране изтичането на парични потоци от Русия са от 2014 година. Именно те засягат държавните чиновници и хората на държавна служба, както и пенсионерите. А няколко години по-късно – през 2018-а, излиза друг закон, който вече контролира движението на паричните потоци от Русия към чужбина.

„Именно това даде новия тласък на сделките от миналото лято с драстично големите продажби и

падането на цените до 50-60 %“,

уточни експертът по недвижими имоти Антония Вирт.

„Много руснаци – може би около 80%, не знаеха за този закон и то не случайно, защото по този начин те веднага попадат в лапите на данъчните там. А всички, които узнаха, побързаха да продадат имотите си и ние, специално на морето, срещнахме големи спънки, защото българите, които купуват, го правят основно с кредити и банката, отпускайки тези пари, не може да ги преведе към руска банка веднага и директно“, поясни Вирт.

Според нея, руснаците са били притиснати да продават,

тъй като „парите, които получават от наеми“ при отдаване на имотите си, „реално, ако ги декларират официално и в България, и в Русия – им се облагат два пъти“.

Така, благодарение на този закон, хората са притиснати да продават, но и бързат да си върнат парите, заради поскъпването на живота в Русия. И защото на пазара празно място няма – от ситуацията вече се възползват българите.

„Всички макроикономически фактори в България – цялата стабилизация, ръстът на брутния вътрешен продукт, растежът на заплатите, стабилността – дават сигурност на българите да инвестират в собствената си държава“, добави експертът по недвижими имоти, която изтъкна, че в момента купуват предимно „хора, които са в предпенсионна възраст“.

Източник: БНР

2 КОМЕНТАРИ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви