Кирил Домусчиев е на финала на преговорите по подписването на договор за покупка на „Нова телевизия“, като е готов да плати за нея сумата от 185 млн. евро – точно колкото предлагаше неуспелият първи кандидат – чешкият милиардер Петр Келнер. Това съобщи „Капитал“, като се позова на информация от няколко неназовани източници.

Изданието допълва, че се очаква договорът да е факт до петък. След това трябва да се получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), да се плати цената и да се прехвърлят акциите.

Официално от продавача – шведската MTG, не са коментирали пред „Капитал“, а Кирил Домусчиев не отговаря на мобилния си телефон. Много вероятно е сделката да стане през регистрираното наскоро дружество „Адванс медиа груп“, което е собственост на холдинга на братята Кирил и Георги Домусчиеви, уточнява седмичникът.

Преди около месец „Капитал“ съобщи, че за покупката на първата частна ефирна телевизия в България наддават Домусчиев и Спас Русев, основен акционер в БТК и все още собственик на футболния клуб „Левски“. Русев потвърди интереса си към сделката. Информацията за преговорите дойде само четири дни, след като MTG обяви, че е решила да прекрати споразумението си за продажбата на медиата на чешкия инвестиционен фонд PPF на Петр Келнер.

Споразумението с Келнер беше подписано в началото на миналата година и включваше продажба на 95% от „Нова броудкастинг груп“. Срещу 185 млн. евро най-богатият чех, който миналата година купи българския бизнес на „Теленор“, трябваше да придобие седем телевизионни канала и 19 онлайн компании с общи приходи за 2017 г. от 100 млн. евро.

През лятото обаче Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) със спорни аргументи не разреши сделката, а съдът проточи първото гледане на казуса чак за май тази година, отвъд удължената крайна дата по договора за покупко-продажба. Именно решението на регулатора беше посочено от компанията като причина за спирането на преговорите за сделка. „С решението на КЗК беше даден ясен сигнал, че купувачът на „Нова“ трябва да има одобрението на властта. А това означава местен играч или в най-лошия случай – местен партньор, който да има контрол върху съдържанието“, коментира тогава „Капитал“.

В последните работни дни на миналата година бяха направени и промени в управлението на „Нова Броудкастинг груп“, за които съобщи „24 часа“. Във висшия мениджмънт на компанията като прокуристи влязоха генералният директор „Информация“ Вяра Анкова и финансовият шеф Николай Андреев, които ще помагат в оперативното ръководство на главния изпълнителен директор Дидие Щосел. Досегашният оперативен директор Вики Политова стана съветник на Борда на директорите.

Кирил Домусчиев, чиито основни интереси са във фармацефтичния и корабния бизнес, е собственик на най-успешния футболен клуб в България в последните години – „Лудогорец“, а в същото време държи телевизионните права за българското първенство, което се излъчва в каналите на „Нова броудкастинг груп“. В края на 2014 г. двамата с брат му Георги Домусчиев, станаха еднолични собственици на „Футбол про медиа“, която е посредник за правата за излъчване на българското футболно първенство. Именно през сезон 2014/2015 мачовете от българското първенство започнаха да се излъчват по каналите на „Нова броудкастинг груп“.

През 2015 г. се появиха и платените канали на медийната група, които са изцяло със спортно съдържание. В началото на 2015 г. фирмата е платила 30 млн. лв. за новия договор за телевизионните права за пет години между 2016 и 2020 г.

През миналата година Домусчиев, който е начело на Конфедерацията на работодателите и индустриалците, се споменаваше неофициално в медийните среди като потенциален купувач на другата частна национална телевизия – Би Ти Ви. Собственикът й – американската Central European Media Enterprises (CME), също иска да излезе от българския пазар, въпреки че не е коментирал официално плановете за продажба.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

one × one =