Живко Табаков

Г-н Табаков, как приемат бургазлии идеята за избор на районни кметове? Това ще ги мотивира ли да са по-активни на местните избори?

Интересът към темата е огромен, особено след скандала с Изборния кодекс. Трябва да си дадат управляващите сметка, че принципът „проба-грешка” вече не работи. Не е достатъчно да излезеш в национален ефир и да кажеш, че си допуснал грешка, защото гафовете станаха твърде много. За толкова сериозни проблеми в нашето общество се представят наивни, дори смехотворни оправдания. Мисля, че нашата инициатива е удобен момент, в който ГЕРБ може да се реабилитира пред обществото.

Съветниците на ГЕРБ отправиха питане до кмета за административно-териториалното делене на Бургас във връзка с Вашата инициатива. Какво ги предизвика според Вас?

Видях питането. За съжаление то показва дълбоко непознаване на Законите в Република България, но още по-смущаващото е, че хората, които стоят над кмета, чисто институционално, се допитват до него. За нас не е тайна, че сегашното положение е удобно за ГЕРБ – неслучайно нарекох действащите териториални директори „първа кръгова отбрана за властта”. Едни безгласни букви, които обират негативите. Непонятно е защо демократична партия не би желала да има плурализъм и конкуренция в местната политика. Дори смятаме, че ГЕРБ имат преимущество в подобна надпревара, все пак разполагат с голяма банка от кадри.

Какви ще са механизмите, с които гражданите ще могат да искат отчет на тези кметове и ще могат ли те да бъдат отзовавани, ако не изпълняват обещаното пред своите избиратели?

А някой отзовал ли е кметът на Бургас за това, че не е оправдал нечии очаквания? Всички знаете кои са компетентни да осъществят контрол върху кмета – областният управител и Общински съвет.

Все пак да разясня. Кметът на общината, както и кметът на района се избират пряко чрез гласуване от населението за срок от 4 години. Кметът на общината има правомощия в рамките на цялата община, докато районните кметове и кметовете на кметствата изпълняват своите правомощия в рамките на съответните административно-териториални единици, за които отговарят и не могат да решават въпроси, излизащи от този предел.

Нашата идея е в надпреварата за районни кметове да се включат способни и наистина качествени хора, които са запознати с проблемите на дадения район и имат желанието да работят съвместно с населението.

Все пак какво Ви накара да искате промяна на настоящото положение?

Този въпрос беше дискутиран дълго време сред представителите на нашия комитет. Катализаторът лично за мен беше това, че, когато приемахме Бюджет 2019 година, в залата на Общински съвет – Бургас, нямаше нито един териториален директор, което показва тоталнатата неангажираност на тези хора. Ние искаме

по-ефективно управление, съобразено с нуждите на конкретния район, както и това гражданите да избират и контролират пряко повече длъжности в местното управление.

Ако в подписката се, която инициирахте в Бургас, се подпишат необходимия брой граждани, Общинският съвет ще бъде ли задължен да гласува тази промяна?

ИК „За развитие на местната демокрация” ще внесе подписката на вниманието на Общински съвет и кмета на общината за разглеждане и решение, съгласно Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Така че всичко ще бъде в техни ръце. Минималният изискуем брой подписи е 50, ние вече имаме много повече.

Заговори се за обединение на дясното пространство за участие в евроизборите с обща листа. Ще се случи ли това и ще обедини ли дясно мислещите?

В момента сме обединени от обща кауза, кореспондираща с общите ни демократични възгледи. На местно ниво не сме обсъждали повече от това.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

eleven − 6 =