Китайски учени разработват орбитална електроцентрала, която ще събира слънчева енергия директно в Космоса и ще я предава на Земята с помощта на лазер.

Според китайските медии, в град Чунцин вече е започнало изграждането на експериментална база, която трябва да приема лазерните лъчи. Първата, пробна електроцентрала, е планирана да бъде пусната в стратосферата през следващите няколко години, между 2021 и 2025 година.

Проектът се ръководи от Академията за космически технологии на страната, която миналия месец успешно приземи на Луната апарата Чанъе-4 и планира да пусне своя собствена космическа станция до 2022 година.

Бюджетът на китайската космическа програма за тази година е 8 млрд. долара – повече за покоряване и изследване на Космоса харчат само САЩ (за сравнение бюджетът на „Роскосмос“ е с 6 пъти по-малък).

Първи за разработката на космическата електроцентрала съобщи китайският всекидневник „Наука и технологии“, разкривайки в някои детайли от проекта. Според публикацията устройството трябва да се завърта на височина от около 36 000 километра в геостационарна орбита – тоест синхронно с въртенето на Земята, сякаш зависвайки над една точка.За разлика от наземните слънчеви панели, космическата станция ще произвежда енергия денонощно – независимо от времето, смяната на сезоните или времевите часове – и около шест пъти по-ефективно.Вестникът цитира един от разработчиците на проекта, служител на Академията за космически технологии Пан Чжихао, който обещава, че новата технология ще се превърне в „неизчерпаем източник на чиста енергия за цялото човечество“.

Въпреки това, все още има няколко трудни технически проблема за решаване. Например, прогнозната маса на космическата електроцентрала е около 1 000 тона, което е два и половина пъти повече от Международната космическа станция. Стартирането на такава гигантска конструкция от Земята ще изисква огромни усилия, така че една от възможностите, които китайските учени обмислят, е да построят станцията директно в Космоса, използвайки интелигентни роботи и технология за 3D принтер.

Не е окончателно решен и основния въпрос: как точно да се доставя събраната електроенергия от орбитата на Земята. Теоретично, тя може да бъде преобразувана в лазерен лъч или микровълнов поток, който може да бъде получен от Земята – но първо трябва да проучи какъв ефект ще има толкова мощно излъчване върху атмосферата и околната среда като цяло.

Китайската разработка всъщност не е уникална. Миналата година екип от учени от Калифорнийския технологически институт успя да създаде прототип на подобно устройство – светлинни панели, способни да улавят слънчевата енергия в Открития Космос и да я предават на Земята.

Изследвания в тази посока се провеждат и в Европа, Индия и Япония.

Въпреки това, тази идея има ожесточени критици – включително Илон Мъск, който през 2012 г. силно се противопостави на подобна технология, изтъквайки крайната ѝ неефективност.

„Ще се наложи да се превърнат фотоните в електрони, след това обратно във фотони и след това обратно в електрони. Каква ефективност може да има тук? Тази идея трябва да бъде убита в зародиш!“ – цитира тогава Мъск изданието „Популяр механикс“.

 

Канал 3

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви