Лице

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. Той е здрав и неразтеглив с голяма издръжливост на опън и е главен компонент на хрущялите, сухожилията и ставните връзки и основен белтъчен компонент на костите и зъбите. Заедно с мекия кератин, колагенът осигурява здравина и еластичност на кожата.

Но с възрастта производството на колаген от тялото намалява. За това спомагат и външни фактори като вредното влияние на слънчевите лъчи, замърсяването, действието на свободните радикали в тялото и тютюневият дим.

Ето защо след 25-ата си годишнина човек трябва да обръща много повече внимание на начина, по който се храни и се грижи за кожата и физиката си. Ако се чудите дали е дошло време и вие да направите същото, просто трябва да обърнете внимание на сигналите, които тялото ви изпраща.

Ето признаците, които ще ни подскажат, че тялото ни няма достатъчно колаген:

 Изтъняване на косата

Колагенът заобикаля пространството около космените фоликули. На това място микросъдовете доставят необходимите хранителни вещества от тялото и по този начин подхранват косата. Това прави косъма по-здрав, плътен и блестящ. Когато колагенът намалява, този процес се забавя и косата става по-тънка и късаща се. Блетъчините в косъма също се борят с действието на свободните радикали, което може да доведе до увреждане на структурата на косата, забавяне на растежа й.

 Бръчки

Колагенът е протеинът в тялото, който придава плътност и здравина на кожата. Бръчките и фините линии са естествен страничен ефект от изчерпания колаген в нея. Възстановяването на протеина в клетките ще укрепи и направи кожата по-еластична.

Производството на колаген намалява естествено с възрастта, но и от облъчване с ултравиолетовите лъчи, които водят до появата на свободни радикали.

 Целулит

Целулитът е проблем със съединителната тъкан, засягащ кръвоносната и лимфна система на кожата. Буквално означава дистрофия на мастната тъкан при жените. Колагенът има водеща роля в образуването на съединителната тъкан. Той помага за регенериране на клетките и еластичността на кожата. По-ниските нива на протеина причиняват изтъняване на кожата, отпускане и поява на целулит.

Има различни начини, с които да си набавим колаген в тялото. Освен с козметични процедури, храната също може да увеличи производството му. „Стимулирането на производството на колаген с балансирано хранене и правилен начин на живот помага на кожата да поддържа своята здравина, еластичност и обем!“, коментира д-р Ричард Парфит, пластичен хирург. И препоръчва да консумираме повече риба, зеленолистни зеленчуци, соя, цитруси, чесън и други.

А как може да си го набавим?

Местните продукти, спомагащи за изработването на колаген, са телешки език, черен дроб, пилешко, свинско месо и риба.

За изработката на колаген спомага и консумацията на бобови култури, грах, овесени ядки, пшеничени кълнове и бирена мая.

Сред плодовете, спомагащи за по-интензивната изработка на колаген са ананас, портокал, киви и лимон, тъй като съдържат витамин С, а той участва активно в образуването на млада съединителна тъкан.

Разбира се, има и козметични продукти, които доставят колаген директно в организма. За тях може да попитате дерматолог или направо в аптеката.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

sixteen − five =