При изключителен интерес и ангажираност по темата „Наркотици – видове, въздействие върху човешкия организъм и наказателна отговорност” протече първата по рода си за учебната 2019 година съвместна превантивна среща на магистрат, полицейски служител и абитуриенти от Профилираната гимназия за чужди езици „Васил Левски”.

Навръх празника на гимназията в зала „Изток” на БСУ, близо 100 гимназисти се включиха активно в дискусията с участието на заместник административния ръководител на Бургаска апелативна прокуратура – Йовита Григорова и старши инспектор Христо Грудов – началник група „Наркотици” към отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас

Прокурор Григорова в детайли запозна подрастващите с видовете наркотици и опасните последици от употребата им, наблягайки на факта, че целевата група на наркодилърите са именно те – млади, авантюристично настроени, но неинформирани личности, разполагащи с финансови средства и трупащи опит на принципа „проба – грешка”. Подкрепа в образователната беседа на прокурор Григорова оказа и старши инспектор Христо Грудов, който определи като най-чести проблемите с пласирането на синтетични наркотици и марихуана.

Разгледан бе и разпространението на т.нар. „друсан чай”, при който истинския чай се дообработва с различни синтетични канабоиди. По отношение производството на наркотици / най-вече метамфетамини или т.нар. „пико”/ старши инспектор Грудов засегна факта, че се касае най-вече за домашни лаборатории, при които в ниски условия на хигиена от неквалифицирани лица се добиват неясни по рода си и в повечето случаи опасни химични субстанции

Според Йовита Григорова новите наркотици са по-застрашаващи от традиционно познатите и разпространени хероин, кокаин или канабис, тъй като много често синтетичните дроги отключват здравословни и психически проблеми. Апелативният прокурор разясни на абитуриентите наказателната отговорност за употребата, притежанието и разпространението на наркотични вещества за двете правни фигури – на непълнолетните и пълнолетни лица, тъй като сред подрастващите в залата вече имаше навършили 18 години.

В края на срещата абитуриентите в свободен диалог ангажираха специалистите с актуални въпроси, сред които темите за : наличието на полицейски чадър над разпространителите на наркотици, степента на ефективност при налагане на наказанията на дилърите, ангажираността на полицейските служители при подаването на анонимен сигнал за пласиране на наркотици и др.

Подобни дискусии до края на учебната 2019 година е предвидено да се проведат и със завършващите от Професионалната гимназия по механо, електротехника и електроника, Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия, Професионалната гимназия по туризъм, Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов и Средно училище „Константин Петканов”.

1 КОМЕНТАР

  1. „старши инспектор Грудов засегна факта, че се касае най-вече за домашни лаборатории, при които в ниски условия на хигиена от неквалифицирани лица се добиват неясни по рода си и в повечето случаи опасни химични субстанции“ Да разбирам ли, че ако хигиената е добра и са оповестили съдържанието на мФр, няма да е чак такъв проблем???

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви