Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа документ, с който обявява национално извънредно положение, предаде „Франс прес“, цитирана от БТА.

Целта е да осигури финансиране за плана му за стена по границата с Мексико, след като Конгресът не отпусна исканите от него 5.7 милиарда долара.

Тръмп има също намерение да деблокира други федерални средства, включително предназначени за Пентагона, за да събере още пари за стената. Така заедно с парите, които Конгресът му отпусна (1.4 милиарда долара) той може да събере общо 8 милиарда долара.

Лидерите на демократите в Конгреса вече обявиха, че ще се противопоставят всячески на инициативата на Тръмп. Нанси Пелоси и Чък Шумър окачествиха обявеното от Тръмп национално извънредно положение като „незаконно“ и породено от „несъществуваща криза“. Те казаха, че то нанася „силен удар“ на Конституцията и прави Америка „по-малко сигурна“.

БТА посочва, какви права получава Тръмп, след обявяването на националното извънредно положение. То му дава на разположение над сто възможни мерки и даже да използва специални части.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

four × 4 =