Голямо количество от общо 317 старинни монети, пръстени и бронзови фигури в лек автомобил откриха митнически служители от екип на митническа мобилна група при проверка на Митнически пункт Лесово.

Колата е пристигнала на българския митнически пункт в посока от Турция за България. Шофьорът и неговият спътник са заявили, че не внасят нищо за деклариране. Екип на митническа мобилна група е селектирал автомобила за щателна митническа проверка. Митническите служители откриват при проверката укрити в автомобила 283 старинни монети, 29 бронзови фигури и 5 пет пръстена. Артефактите, предмет на контрабандата, са задържани.

Образувано е досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от териториален отдел „Митническо разузнаване и разследване Южна морска“ в ГД „Митническо разузнаване и разследване“ на Агенция „Митници“, под надзора на Окръжна прокуратура – Ямбол.

По случая Окръжна прокуратура – Ямбол е задържала за срок до 72 часа турския гражданин Хасан О. и Мерал А. (с българско и турско гражданство). Те са обвинени за това, че са пренесли през границата на страната, без знанието и разрешението на властите, предмети за търговски цели в големи размери – 283 старинни монети, пет пръстена и 29 фигурки, на обща стойност около 50 000 лв.

Предстои Окръжна прокуратура – Ямбол да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

4 − two =