С гласовете на 99 депутати парламентът гласува по-високи прагове за преференциите на парламентарните избори при второ четене на промените в Изборния кодекс. От тях – 66 на ГЕРБ, 23 на ДПС, Воля – 9 и 1 независим.

Против бяха от БСП и Обединени патриоти.

Предложението бе дискутирано близо три часа. Според действащото законодателство в изборите за национален парламент квотата за избор с преференция е 5%, а за европейски парламент – 7%.

Предложението на ДПС за преференциите предвижда те да са валидни, ако кандидатът е получил действителни гласове не по-малко от районната избирателна квота.

От ПГ „Обединени патриоти“ заявиха, че ще подкрепят евентуално президентско вето по темата. Искрен Веселинов, заместник-председател на ПГ „Обединени патриоти“, заяви по време на дебата, че няма да подкрепят отменянето на преференциите. „Ще гласуваме против направените предложения“, увери той.

Явор Божанков от БСП заяви, че с предложението на ДПС тотално се обезсмисля преференцията заради завишаването на квотата, необходима за разместване на листата. По думите му, ако досега в област Велико Търново за един кандидат за депутат са били нужни около 2000 – 3000 преференции, то с новите изисквания, биха били нужни 15 000, а за евродепутат – над 150 000 преференции.

Антон Кутев определи предложението на ДПС като „отказ от преференции“ и „груба политическа грешка“.

Александър Симов продължи като изтъкна, че посегателството срещу преференцията е „политическо престъпление“. „Социалните мрежи се вълнуват, хората протестират, а тук моите колеги от ГЕРБ са си намерили други по-интересни занимания“, коментира Симов. Той се обърна към колегите си от ГЕРБ с думите: „Вашата най-голяма парламентарна звезда е преференциален кандидат – говорим за Спас Гърневски, ако прецакате него, кой всеки петък ще чете декларации срещу безбожните комунисти?“.

Хамид Хамид защити предложението и изтъкна, че този начин на изчисляване на квотите е европейска практика, прилагана в страни като Холандия и Австрия.

Съпартиецът му Йордан Цонев определи преференцията не като „гласуване за личности“, а като „най-ярка форма за контролиран, корпоративен вот“. Той заяви, че от самото начало от ДПС са против преференцията и ще продължат да бъдат против нея докато тя не бъде ликвидирана.

Народните представители решиха още преференцията в бюлетината да бъде отбелязвана с поредния номер на партията, с който е регистрирана в избирателната листа, плюс 100, съобщи БТВ.

Редакционното предложение бе направено от председателя на правната комисия Данаил Кирилов.

Депутатите отхвърлиха предложението на народните представители Йордан Цонев и Хамид Хамид във всяка секционна избирателна комисия да се поставят камери за онлайн наблюдение.

„Ритуално, г-н Кирилов, заклахте преференциалния вот по предложението на ДПС. С вашите гласове и благата подкрепа на патриотите. След вчерашния ден Патриотите нямат право да носят това име, защото или си патриот или си с българския народ или си предател и си против него“, заяви Явор Божанков от БСП.

„Няма да оставим българското общество на историята и на произвола на една шайка, а ще произнесем тази присъда, която българите съвсем скоро ще изрекат срещу вас“, допълни Божанков.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви