„Най-важното е, че след всички заявки на прокуратурата, че е събрала доказателства за това, че Митьо Очите е ръководител на престъпна група, тези заявки ще трябва да бъдат овеществени в съда”. Това мнение изрази проф. Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР и експерт по сигурността в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

„Смятам, че ако за тези шест месеца прокуратурата, съвместно с МВР, работят както трябва, биха могли да съберат изключително много доказателства за ролята и влиянието на Митьо Очите в престъпността по Черноморието”, добави той.

Според Радулов хората по морето са уплашени за бизнеса си.

„Много вероятно е да са събрани достатъчно доказателства Митьо Очите да бъде осъден. Вероятно е обаче отново да се стигне до споразумение с прокуратурата и за всички тези велики престъпления, за които ни говореха, да получи малка присъда от 2-3 години и да си ръководи бизнеса от затвора”, допусна експертът.

Димитър Желязков-Митьо Очите е бил в безкрайно по-лоши условия в затвора в Турция, смята експертът.

„Несравними са условията в българския затвор с тези в турските, които са пословични с грубостта си и с отвратителното отношение към арестантите”, каза Радулов.

Той добави, че най-вероятно Митьо Очите е бил сериозно лишен от възможностите за комуникация в турски затвор.

Екип на bTV се свърза по телефона и с Бенчо Бенчев, който беше задържан в Турция с Митьо Очите и по-късно освободен срещу парична гаранция от 50 000 лв. Срещу бизнесмена и общински съветник са повдигнати две обвинения – за укривателство на Очите и за притежание на боеприпаси без разрешително.

„Аз искам да се придвижват тези дела, разследване нали ще има? Нека да се знае всичко – кой съм крил в моя хотел, в моята къща в Турция? Какво като съм бил на една маса с Митьо? Това престъпление ли е? Пак питам – ако познаваш един човек, това престъпление ли е? Ние сме толкова малка държава, че всеки е бил с някой някъде“, каза Бенчев.

Той беше изключен от групата на БСП, но след възстановяване на здравословното му състояние се върна в Общинския съвет като независим съветник и участва редовно в заседанията.

Припомняме, че на 13.02. главният прокурор Сотир Цацаров бе уведомен официално, че турските съдебни власти са уважили искането му за екстрадиция на Димитър Желязков от Република Турция в Република България.

Фактическото предаване на лицето ще бъде осъществено на 15.02.2019 г. в полицейски участък на летище „Ататюрк“ – гр. Истанбул, в съответствие с предложения от Главна дирекция „Охрана“ при Министерство на правосъдието на Р България план, одобрен от турското Министерство на правосъдието.

Съобразно този план трима служители от Главна дирекция „Охрана“ при Министерство на правосъдието на Р България  ще приемат задържания обвиняем Желязков и ще го конвоират до България с полет, пристигащ на  летище  гр.София на 15.02.2019 г. в 20.25 ч.

Димитър Желязков бе задържан в гр. Истанбул на 04.08.2018 г. в изпълнение на молба за неговото международно издирване и задържане за целите на наказателното му преследване в България по наказателно производство на Специализираната прокуратура. В срока на задържането му главният прокурор отправи молба за екстрадиция на Желязков в съответствие с Европейската конвенция за екстрадиция, която е уважена от турските власти.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви