Службите разследват отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев. Това стана ясно на брифинг в Министерски съвет, след срещата на премиера Бойко Борисов и посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс по казуса.

На брифинга присъстваха още главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на МВР Младен Маринов и горните двама

В хода на брифинга официално беше потвърдена информацията, че руския агент с агентурно име „Сергей Вячеславович Федотов“ е бил в България няколко дни преди българският предприемач и неговият син да се разболеят сериозно след отравяне с неустановено вещество.

Припомняме, преди две седмици вестник „Капитал“ написа, че Гебрев е отровен с вещество, подобно на „новичок“

Британският сайт за разследваща журналистика Bellingcat е установил, че трети агент на руското военно разузнаване, който е бил във Великобритания по време на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал с новичок през март 2018 г., е пристигнал в България няколко дни преди отравянето на Гебрев.

Третият заподозрян е 45-годишният с агентурно име „Сергей Вячеславович Федотов“, който според Bellingcat е високопоставен служител на ГРУ

Както при другите двама заподозрени по случая „Скрипал“, агентите „Александър Петров“ (истинско име Александър Мишкин) и „Руслан Боширов“ (Анатолий Чепига), агентурното име на „Федотов“ е създадено през 2010 г., като преди това няма никакви свидетелства за съществуването на такава личност.

„Федотов“ е установен първо от руската медия „Фонтанка“

Bellingcat и разследващите им партньори от The Insider (Русия) са проследили движението на „Федотов“ от 2010 г. до посещението му в Лондон през март 2018 г. През тези години той е пътувал в Европа, Азия и Близкия изток, често до горещи точки дни при преди да излезе голяма новина в медиите.

Агентът пътувал до България през април 2015 г., но се откроява с поразяваща прилика с обстоятелствата около отравянето на Скрипал през март 2018 г.

На 24 април 2015 г. „Сергей Вячеславович Федотов“ пристигнал в Бургас с полет от Москва. Той е трябвало да се върне в руската столица седмица по-късно, 30 април, с полет от София. Но той не се качил на самолета. Вместо това агентът се появил късно вечерта на 28 април на летище „Ататюрк“ в Истанбул и в последния момент закупил билет за полет до Москва.

По-рано същия ден, 28 април, Емилиян Гебрев е хоспитализиран, след като припаднал в София. По същото време синът му и един от представителите на компанията му се разболяват внезапно. Тримата са хоспитализирани със симптоми на тежко отравяне. Състоянието на Гебрев рязко се влошава и той изпада в кома. Лекарите предполагат, че отровата е поета на същия ден или няколко дни по-рано. Но лекарите не успяват да установят отровата

news.bg

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви