Оказва се че има “предател” в нашата кола и той се казва система за безключов достъп. От скорошно изследване става ясно, че достатъчно защитени от 237 нови модела със системи за безключов достъп и пускане на двигателя с бутон се оказват само три. И после пак търсете нови технологии…

Системите за безключов достъп в салона и пускането на двигателя с бутон са сред най-търсените. И са любими за клиентите опции в новите автомобили. Това е причината с тях да се оборудват на практика всякакви превозни средства – всъдеходи, леки автомобили, ванове. И дори малките градски автомобили. Но според изследването тази система е находка за автокрадците.

Немският автоклуб ADAC провежда редовно най-различни тестове на автомобили, най-вече по отношение на безопасността им. И е изпробвал в последното си такъв 237 нови автомобила от 30 различни марки. Изпробвани са и три мотоциклета на BMW, Ducati и KTM. Резултатът е шокиращ – 230 от тях, сред които и мотоциклетите, са уязвими за злонамерена хакерска атака.

Прости джаджи срещу нови технологии

Тя се извършва с помощта на електронни устройства, които са лесно достъпни и евтини в Интернет. Те задействат т.н. “щафетна атака”, позволяваща на крадците да разблокират ключалките на автомобила. И да пуснат двигателят в работа без да разполагат с електронния оригинален ключ на автомобила. С помощта на устройството се сканира сигнала, предаван от безпроводния ключ. Копира се или се усилва за да се отвори колата и да се пусне моторът й.

В изследването на ADAC се казва, че само три от колите са устояли на подобна атака, най-вече заради използването на технологии за свръх широколентова връзка, като и трите са производство на компанията Jaguar Land Rover. Това са електрическият SUV Jaguar I-Pace, Land Rover Discovery и Range Rover Evoque. Други четири автомобила е можело само да се отворят – Infiniti Q30 или да се пусне моторът им – BMW i3, Mazda 2 и Volvo XC60 T5. Останалите 230 машини са били лесно разблокирани и запалени.

От ADAC съветват също да не се завива ключът в алуминиево фолио или да се екранира по някакъв начин, защото сигналът в повечето случаи преминава. И изводът на експертите на клуба е доста шокиращ – за да не станете жертва на престъпното посегателство, трябва да избягвате новите технологии. А ако колата ви има подобна опция е добре да се погледна инструкцията за експлоатация на автомобила и да се изключи функцията за безключов достъп.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви