След предупреждението, че ще гласува против опита да се попречи на Европейската комисия да контролира и морските газопроводи директно до страна от ЕС, днес Франция промени позицията си на 180 градуса и заедно с Германия спря съответното предложение за корекция на Газовата директива от 2009 г.

Това означава, че е спряна инициатива, която щеше да подчини руския проект „Северен поток 2“ към Германия на европейските правилата за енергийна преносна инфраструктура, т.е. собственикът на тръбата „Газпром“ да е различен от собственика на пренасяния газ (който отново е „Газпром“) и до капацитета на съоръжението да бъдат допускани и други оператори.

Френско-германския „компромис“, за който съобщават медиите, всъщност оставя „Северен поток 2“ под контрола на Германия. Това означава, че проектът получава зелена светлина да бъде довършен при досегашните условия, коментира московският в. „Ведомости“.

Това стана при гласуване в Комитета на представителите на страните членки (КОРЕПЕР). Преди решението на Франция да обърне позицията си, според „Капитал“ България вероятно е щяла да подкрепи Германия срещу ЕК. За да мине решението, то трябва да е подкрепено от мнозинството от страните, в които живеят общо поне 65% от населението на ЕС. Очакванията бяха, че 19 страни ще застанат зад ЕК, но те нямаха необходимото население.

Тепърва ще се види каква е била причината Франция да направи завой в последния момент.

За България спорът нямаше пряко отношение, тъй като проектите за нови газопроводи са така или иначе регулирани, обяснява „Капитал“. Но правителството не се възползва да извлече някаква полза, защото на теория спирането на „Северен поток 2“ щеше да засили интереса на „Газпром“ към транзит през България. Сега предстоят преговори и с Европейския парламент, който поне досега беше на позицията на Европейската комисия. Това означава, че може да се стигне до блокаж, т.е. да няма промяна в европейското законодателство и „Северен поток 2“ ще бъде завършен и експлоатиран при старото положение – без контрол от Брюксел.

Дневник

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви