Балансираната диета е от съществено значение за здравето ни, но начинът, по който съхраняваме храната, също може да окаже голямо влияние върху него.

Както установиха учените, не само развалянето на нетрайни продукти като риба, мляко или месо може да доведе до заболяване. Също така сварената паста или оризът могат да причинят дискомфорт и в най-лошия случай – смърт.

Спецификата на бактерията е, че тя може да оцелее в различни среди. Например в храната, на кухненския под или в самия човек. „Известните местообитания на B. cereus са разнообразни, включително почви, животни, насекоми, прах и растения“ – твърди Анукрити Матхур, биотехнологичен изследовател в Australian National University, пред информационния портал Science Alert.

Бактериите се размножават чрез храни като ориз, млечни продукти, подправки, суха храна и зеленчуци.

Както посочват изследователите, някои щамове на бактерията са безвредни и дори полезни за храносмилането. Други обаче могат да причинят леки до тежки хранителни отравяния. „Bacillus cereus е известен причинител на зарази чрез храна, но рядко се съобщава за това, тъй като симптомите са леки и обичайни“ – обясняват експертите.

Въпреки че ефектите на B. cereus често са слаби, в най-лошия случай бактерията може да причини смърт.

Последствията от бактерията станаха известни чрез семейна драма през 2005 г. Тогава експертите съобщиха, че пет деца от едно семейство са се разболели след консумацията на салата с макарони на четири дни. Салатата е приготвена в петък, за пикник на следващия ден. Съхранявана е в хладилник при 14 градуса по Целзий и в понеделник вечерта децата хапнали това, което е останало от нея.

Няколко часа по-късно децата са откарани в болница с повръщане. Въпреки бързата реакция на родителите най-малкото дете е починало от хранително отравяне.

nationalgeographic.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви