Международният кинофестивал в Берлин ще бъде открит довечера с премиерата на филма „Добротата на непознатите“ на датската режисьорка Лоне Шерфиг, съобщиха световните информационни агенции.

В основната конкурсна програма на Берлинале са включени 17 филма, 16 от които са световни премиери. Сред тях са новите филми на Фатих Акин, Франсоа Озон, Чжан Имоу, Емин Алпер, предаде БТА.

Във фокуса на Берлинале са жените режисьорки. Почти половината от продукциите, които ще се съревновават за водещите фестивални награди, са режисирани от жени. Освен „Добротата на непознатите“ на Лоне Шерфиг в конкурсната програма за наградите „Златна мечка“ и „Сребърна мечка“ са филмите на германката Ангела Шанелек, испанката Изабел Койшет, македонката Теона Стругар Митевска, полякинята Аниешка Холанд, германката Нора Фингшайд и австрийката Мари Кройцер.

За големите награди на Берлинале се съревновават и филмите на още двама китайски режисьори, освен Чжан Имоу. Ще бъдат представени и продукции от Италия, Норвегия, Израел.

Журито ще бъде председателствано от френската актриса Жулиет Бинош. В секцията „Перспективи: немско кино – 2019“ на Берлинале е включен документален филм на българката Християна Райкова от Варна, студентка в Бабелсберг, Германия.

Церемонията по връчването на наградите на фестивала ще бъде на 16 февруари.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви