Тялото винаги ни изпраща сигнали, когато нещо в него не е наред. В началото те са по-слаби, но ако не им обърнем внимание, се усилват. Така например главоболието може да ни подскаже, че не пием достатъчно вода или се нуждаем от почивка.

Оралната хигиена е част от ежедневието ни. Миейки зъбите си с четка, не бива да пропускаме езика, защото по него полепват бактерии, които могат да причинят лош дъх. Освен тях обаче състоянието на тази част от тялото може да се промени, затова трябва да наблюдаваме как се променя цветът му, има ли някаква разлика в състоянието на определени интервали от време

Ето полезна информация за това какво показва изменението на езика за здравето ни.

Червен цвят

Ако езикът е доста по-розов от обикновено, най-вероятно организмът се нуждае от повече витамини. Разбира се, за да разберете от кои по-точно, е добре да посетите лекар, който ще ви назначи изследвания. Когато езикът е червен и лъскав, най-вероятно ви липсва витамин В12. Ако усещате лека болка при пиене на топли и студени напитки, променете начина си на хранене, за да си набавяте достатъчно микроелементи.

Кафяв цвят

Въпросното оцветяване на езика може да ви стресне, но в повечето случаи просто трябва да подобрите хигиената си или да помислите колко кафе пиете за деня. Цигарите също могат да спомогнат за този оттенък. Всички те причиняват неприятен мирис. За да промените това, откажете се от вредните навици или ги сведете до минимум, след което сменете четката си за зъби, купете си и вода за уста, която ще подобри значително вашия дъх.

Бял цвят

Побеляването на езика е признак на някаква инфекция в устната кухина. Това може да се случи при диабет, отслабване на имунната система, наличието на гъба candida, грип, както и след неправилно приемане на антибиотици. Препоръчително е да посетите лекар.

Бразди по езика

Набразденият език може да е признак на старост, но и на някаква инфекция, причинена от неправилно миене на зъбите. Гъбичките, например, може да се размножат именно във въпросните вдлъбнати ивици по повърхността на езика, да причинят парене и болка.

Бели петна

Забележите ли ги, то най-вероятно има нещо, което дразни кожата. Петната може да се появят при избиването на нов зъб, който се трие в езика, както и при по-активни пушачи. Ако петната не изчезват след няколко дни, консултацията със специалист е задължителна.

Парене

Неприятното усещане може да се дължи на хормонални промени при жените, както и на консумацията на недобре измита храна. Повърхността на езика е много деликатна, ето защо някои по-нестандартни плодове и зеленчуци могат да причинят парене. Друга причина за това е използването на неподходяща паста за зъби, в която има твърде много силни и алергенни съставки.

tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

3 × 5 =