Минималната допустима възраст за пушачите на Хавайските острови може да бъде вдигната до 100 години, което на практика ще доведе до забрана на цигарите за по-голяма част от хората в щата.

В нов проектозакон, предложен от демократа Ричард Крийгън, минималната възраст за пушене ще нарасне значително в периода 2020 – 2024 г.

Предложението ще трябва да мине през местния парламент и да удържи на потенциално силния отпор на тютюневите компании, преди да се превърне в щатски закон.

Електронните цигари, тютюнът за дъвчене и пурите не са включени в новия проектозакон.

Доктор Крийгън, който е работил в спешно отделение, преди да бъде избран за представител на щата в Конгреса през 2014 г., нарича цигарите „най-смъртносния продукт в човешката история“ в проектозакона.

През януари 2017 г. Хавай стана първият американски щат, който вдигна възрастта за пушене до 21 г. В другите щати тя обикновено е 18 и 19 г.

Съгласно новия проектозакон, минималната възраст за пушене на цигари трябва да се увеличи до 30 г. през 2020 г., до 40 г. през 2021 г., до 50 г. през 2022 г., до 60 г. през 2023 г., а

през 2024 г. само хората на възраст над 100 г. ще могат да си купуват законно цигари.

Той заявява пред Hawaii Tribune-Herald, че „лошата индустрия“ е замислила цигарите така, че да бъдат „силно пристрастяващи, знаейки, че са и силно смъртоносни“.

„Ние не позволяваме на хората свободен достъп до опиоиди, например или до лекарства, които се предписват с рецепта,“ казва той.

Електронните цигари и пурите не са включени в проектозакона, защото,

според доктор Крийгър, те са значително по-безопасни за пушачите, в сравнение с обикновените цигари, въпреки че от Националния институт по изучаване на рака в САЩ предупреждават, че „всички тютютени продукти са вредни и причиняват рак „.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, тютюнопушенето е основният причинител на предотвратими болести и смърт в страната. Близо половин милион души в САЩ умират всяка година от заболявания, свързани с тютюнопушенето.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви