Демокрацията по света е в „отстъпление“ за 13-та поредна година. Това става ясно от годишния доклад на неправителствената организация „Фрийдъм хаус“, цитиран от „Политико“.

В доклада си „Свободата в света 2019“ базираната във Вашингтон правозащитна организация подчертава, че между 1988 и 2005 г. процентът на държавите, определяни като „несвободни“, е спаднал от 37 на сто до 23%, докато делът на така наречените „свободни“ държави се е увеличил от 36 на сто до 46%. Но между 2005 и 2018 г. процентът на „несвободните“ държави се е увеличил до 26%, докато делът на „свободните“ страни е паднал до 44%.В резултат политическите права и гражданските свободи са отслабнали в 68 държави и са се подобрили в 50 държави в сравнение с доклада за предходната година.

В доклада се посочват фактори като променящия се глобален баланс на силите в полза на някои държави, включително Китай, както и „гневът и безпокойството в Европа и САЩ заради икономическото неравенство и загубата на личен статут“ като причини за натиска върху демократичните институции. От организацията поясняват, че в Европа управлението на премиера на Унгария Виктор Орбан е довело до драматичен упадък, като се посочват засилени атаки срещу независимостта на медиите. В доклада Будапеща се описва като „частично свободна“ след „пет последователни години на упадък и 13 г. без подобрение“. Унгария и Сърбия са се сринали с по няколко пункта в индекса, като това са две от четирите държави с отрицателни промени в годишния индекс заедно с Никарагуа и Уганда, които вече са в категорията „несвободни“ вместо „частично свободни“. За Полша се споменава, че управляващата партия „Право и справедливост“ се опитва да установи политически контрол над правосъдието. Упадък на демокрацията е отчетен също в Австрия, Хърватия, Чехия, Португалия, Румъния, Словакия и Великобритания.

В доклада на „Фрийдъм хаус“ България отново получава 80 от 100 възможни точки (и е определена като „свободна“), с оценка 2 от 7 точки по трите основните показателя за свобода. Тази оценка, която не се влошава, но и не се подобрява няколко години,

е въз основа на два критерия – политически права и граждански свободи. (Максималната оценка по тези критерии е 1, а минималната е 7.) Оценка на свободата от 2 пункта България получава за пръв път през 2009 г., когато се прави оценка за събитията от 2008 г. В доклада за 2015 г. бе посочено, че българите живеят в страна, която е малко по-свободна от Унгария, но не толкова, колкото Тринидад и Тобаго и Сао Томе и Принсипи. Няма сериозни промени в оценката на други съседи на България – Гърция и Румъния остават „свободни“ без значима промяна в резултата, както и повечето западнобалкански страни (без Сърбия). Сривът при Турция (до резултат 31 от 100) е едва няколко пункта.

През последните осем години САЩ са зад Великобритания, Франция и Германия. „Фрийдъм хаус“ посочва дългогодишни проблеми като политическата поляризация, загуба на икономическа мобилност, влиянието на специалните интереси и увеличението на пристрастните медии. Но също се предупреждава, че президентът Доналд Тръмп „упражнява влияние върху американските политики, които притискат нашите основни ценности и изпитват стабилността на конституционната ни система“.

„Фрийдъм хаус“ същевременно отбелязва „изненадващо подобрение“ в отделни страни като Малайзия, Армения, Етиопия, Ангола и Еквадор. За сравнение, резултатът на Армения например се е увеличил от 44 на 51, а на Етиопия – от 12 на 19. Двете страни остават „частично свободна“ и „несвободна“, но след смяната на властта там организацията гледа на тях като пример, че демокрацията все още е привлекателна „като средство лидери да бъдат държани отговорни и за създаване на условия за по-добър живот“.

segabg.com

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

3 × 1 =