Папа Франциск приключи днес посещението си в Обединените арабски емирства, като отслужи меса, превърнала се в историческо събитие – най-голямото публично християнско богослужение на Арабския полуостров, където е родното място на исляма, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Според организаторите общо 175 000 души са присъствали на богослужението на стадион „Зайед спортс сити“ в Абу Даби, най-големият в емирствата. Повече от 2000 автобуса превозваха безплатно тази сутрин хора от цялата страна за събитието.

При появяването на папамобила публиката бурно приветства Светия отец. В проповедта си на италиански, излъчвана едновременно на огромни екрани с превод на арабски и английски, папата се обърна директно към католиците в ОАЕ – около един милион от общо деветмилионното население, 85 процента от което са чужденци.

„Със сигурност не ви е лесно да живеете далеч от дома и любимите си хора и може би усещате несигурност за бъдещето. Знайте, че Господ не изоставя народа си“, каза Светият отец.

Папа Франциск напомни на паството си, че не е необходимо да извършваш свръхчовешки дела, за да си вярваш – намек за амбициозните проекти в емирствата, сред които и най-високият небостъргач на света.

„Исус не иска от нас големи дела или да привличаме вниманието към себе си с необикновени постъпки. Той иска от нас да създадем само едно произведение на изкуството, постижимо за всички – собствения ни живот“, подчерта папата.

Светият отец се срещна вчера с лидерите на ОАЕ и подписа декларация за „човешко братство“ с ръководителя на египетския университет „Ал Азхар“ шейх Ахмед ат Тайеб, припомня Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

sixteen − 11 =