Местните власти в германския град Мюлхаузен търсят алтернативно място за Музея на братвурста, след като плановете за настаняването му в сграда на територията на бившия нацистки концлагер Бухенвалд предизвика обществено възмущение, предаде ДПА.

Теренът, за който става дума, е собственост на частен инвеститор от 2008 г., който го купил от федералното правителство. Освен музей, инвеститорът планира да построи театър и хотел. Има идея новият проект да включва и някаква форма на мемориал.

Около 700 еврейки, предимно от Унгария и Полша, са били затворени в Бухенвалд от септември 1994 г. до февруари 1945 г. и принуждавани да полагат принудителен труд.

Комисарят за антисемтизма Бенджамин-Имануел Хоф и кметът на града Йоханес Брунс заявиха, че скоро ще се срещнат, за да обсъдят алтернативни локации за музея. „Не може да има никакво съмнение в страданията на хората, интернирани в нацистките концентрационни лагери, нито в нечовечността на системата на принудителен труд“, заявиха те в обща декларация.

Приятелите на тюрингската наденичка, асоциацията, която управлява сегашния музей в чест на местния специалитет в Холцхаузен, искаше да го премести в имот, който някога е бил част от лагера. Мюлхаузен е на около 80 км от Бухенвалд.

Райнхард Шрам, глава на еврейската общност в Тюрингия, където живеят около 800 евреи, заяви, че е шокиран и ядосан от плана заради „пълната му липса на чувствителност“. „Преговаряме с градските власти и се надяваме, че ще намерим решение, което почита жертвите“, каза той пред Ройтерс.

 

Дарик

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви