Службата на британския комисар по информацията глоби кампанията „Leave EU“ (Да напуснем ЕС) за нарушения на законите за използване на данни, извършени преди референдума за напускане на ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Службата установи, че кампанията е изпращала политически послания на потребителите на застрахователна фирма, собственост на инициатора на кампанията Арън Банкс. Освен това гласоподаватели, абонирали се да получават материали от „Leave EU“, са получавали застрахователни рекламни материали, без да са дали изрично съгласие.

Кампанията „Leave EU“ и компанията „Елдън иншурънс“ са глобени общо 120 000 лири.

Комисарят Елизабет Денъм определи като изключително притеснителен факта, че „чувствителни лични данни, събрани за политически цели, по-късно са били използвани за застрахователни цели и обратното“.

Говорителят на кампанията за напускане на ЕС Анди Уигмор заяви, че групата ще обжалва и определи глобата като политически мотивирана атака.

В момента се водят няколко разследвания за финансирането на кампанията в подкрепа на напускането на ЕС, която спечели референдума за Брекзита през 2016 г., отбелязва АП.

 

БНТ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви