Дизелите са

Понижението в търсенето на нови дизели беше една от основните тенденции на европейския автомобилен пазар през изминалата година.  Според данните на агенцията JATO Dynamics, пазарният дял на дизелите се е свил до рекордно за последните 18 години ниво. Те са едва 36%. За сравнение, от компанията посочват, че дяловото участие на новите дизелови превозни средства е било на ниво от 55% през 20111 година.

На фона на продължаващите сервизни акции и неяснотите относно бъдещите емисионни стандарти и ограничения за употреба, от агенцията коментират, че докато 2017 година може да бъде описана като с такава с екстремно понижение в продажбите на дизелови коли, то 2018 е била „свободно падане“.

Според данните на JATO Dynamics, през изминалата година в Европа са били закупени 5.59 млн. нови дизелови коли. Това е малко по-добър резултат от 5.44-те милиона реализирани през 2001 година.

От JATO Dynamics коментират, че макар и със сериозни понижения в търсенето си, дизелите продължават някъде да доминират. Например, в Италия, пазарният им дял е над 50%. Най-голямо общо търсене на дизели има в Германия и Италия. На трето място се подрежда Франция. Там през 2018 година се регистрира по-висок резултат в сравнение с Великобритания (32% пазарен дял на дизели).

Дизеловите двигатели продължават да бъдат предпочитаното задвижване сред клиентите на луксозни марки. В този сегмент те заемат осем от 10-те позиции в общото подреждане.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви