Ръководителите на имотна компания в Москва Борис Азаренко и Денис Китаев трябва да изпратят благодарствено писмо на британското вътрешно министерство.

Компанията им „Веспер“, която строи луксозни апартаменти, регистрира ръст на търсенето от заможни руснаци, тъй като въведените от Великобритания мерки за борба с прането на пари отрязват достъпа на много от тях до Лондон. Преди време той беше предпочитан град от богатите руснаци, припомня Bloomberg.

Руският президент Владимир Путин в известна степен също извлича полза от усилията на Великобритания и от международните санкции, наложени заради анексирането на Крим от Русия, отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Англия и намесата на Русия в американските избори през 2016 г. Години наред Путин призовава богатите граждани на страната му да върнат активите си в Русия. В последните две десетилетия заможни руснаци са основни купувачи на имоти в Париж, Лондон, Ню Йорк и други градове в чужбина.

Сега има признаци, че санкциите и затягането на мерките срещу прането на пари оказват известно влияние. Миналата година в Москва са били продадени над 1000 луксозни имота спрямо 790 през 2017 г., като общата им стойност е достигнала 77 млрд. рубли (1,17 млрд. долара), сочат данни на консултантската компания Knight Frank. Пазарът на луксозни имоти в Москва се справя добре, въпреки че икономиката е в тежко състояние след санкциите, а търсенето на имоти в други глобални градове се охлажда.

investor.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви