Жители на Черноморец негодуват срещу рибарско пристанище, разширено и обновено за 10 милиона лева. Пристанището функционира от 3 г., а за това време хората с ужас наблюдават как пясъкът изчезва.

Капацитетът на съоръжението е за домуване на 110 лодки, но в момента зимуват не повече от десетина и няколко яхти.

„Една трета от плажа го няма на този етап, ние се притесняваме какво ще се случва в следващите години”, коментира Яна Николова от Инициативния комитет, в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Според местните хора туристите въобще не са доволни от плаж „Черноморец”.

„Откакто беше завършено пристанището, пясъкът изчезна, за което ние търсим отговорност от проектантите, строителите и изпълнителите”, каза собственик на малки хотели.

Над 300 души са се подписали в подписката. „Бизнесът на хората загива тотално. Почиващите намаляват, защото морето стана едно блато”, каза друга жена от протестиращите.

Кметът на Черноморец Добри Добрев обеща да участва в предаването, но минути преди включването в „Тази сутрин” по bTV се обади и каза, че спешно му се е наложило да пътува за София.

Има проект за изграждане на буни, но местните хора не са съгласни и с това предложение. „Не сме съгласни с бетон да оправяме още бетон. Искаме обследване на плажната ивица и теченията, след което да се каже какво трябва да се предприеме от тук насетне”, заяви една от протестиращите.

bTV покани и концесионера на плажа, който също призна, че проблемът с отнемането на пясъка и затлачването на плажа е голям, но той отказа да дойде, за да не се конфронтира с общината.

От областната управа обясниха, че са изпратили писмо до четирите ресорни министерства – на транспорта, туризма, екологията и регионалното развитие, за съставяне на комисия, която да реши проблема с централния плаж на Черноморец.

BurgasNews припомня, че Министерски съвет вече разпореди проверка на пристанището в Черноморец. Тя е в отговор на жалбата на 340-те жители, изпратена преди повече от седмица до няколко ресорни министерства, омбудсмана, областния управител на Бургас и кметовете на Черноморец и Созопол.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

ten + nine =