„Краят на 2017 г. и началото на 2018 г. беше пикова точка – не че оптимизмът надделя, но песимизмът намаля. Есента на 2018 г. показа рестарт на тревогата”. Това каза за ситуацията в България политологът Първан Симеонов. В разговора бяха представени темите от годишния обзор на „Галъп”, който показва нагласите на българите за изминалата година.

Първан Симеонов определи 2018-а като „година от две половини”.

Социологът Петър-Емил Митев уточни и кои са двете части, на които се дели изминалата година. По думите му първата част включва зимата, пролетта и лятото, а втората част започва през есента, когато пада доверието не само в президента, но и в правителството и парламента. „Вярата в институциите е разклатена поради влошаването на стандарта на живот”, каза социологът.

Във вътрешнополитически план политологът Даниел Смилов определи ситуацията като „затишие пред буря”. Според него няма много голяма динамика в политическите нагласи, но има ерозия на авторитетите – такава се наблюдава при президента и при ГЕРБ. Състезанието между ГЕРБ и БСП е без особени размествания, коментира политологът.

В студиото събеседниците коментираха и ситуацията около брекзит.

Вървим към брекзит без сделка, което ще е сериозен шок както за ЕС, така и за Великобритания, каза Даниел Смилов. „Лошата новина, изглежда, предстои. Надявам се на чудо в оставащото време, има още няколко вота, но ако нещата вървят в тази посока и с тази инерция, не изглеждат никак добре”, смята той.

Първан Симеонов коментира, че авторитетът на Великобритания е подронен в българските очи. Подронен е и авторитетът на Франция, който е скочил много с идването на Макрон, а този на Германия се възстановява донякъде след трусовете.

bTVnews

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви