Хиляди демонстранти, носещи червени шалчета, организираха демонстрация в Париж в неделя. Те призоваха за прекратяване на насилието и прекъсването на икономиката, предизвикано от антиправителствените демонстрации на „жълтите жилетки“ вече близо три месеца, съобщават световни агенции.

Депутат от управляващата партия на президента Еманюел Макрон беше сред 20 законодатели, които се присъединиха към марша, организиран от движението „червените шалове“

Полицията съобщи, че около 10 000 души са се присъединили към демонстрацията на „червените шалове“.

Правителството е изчислило, че в събота 69 000 души са участвали на протестите на „жълтите жилетки“ във Франция в сравнение с 84 000 седмица по-рано и близо четвърт милион през ноември 2018 г.

Движението „червените шалове“ е инициирано от Лоран Сулие – инженер от Тулуза, който е ужасен от нападенията на „жълтите жилетки“ срещу полицията и журналистите.

В демонстрациите на „червените шалове“ участват французи от средната класа, либерали и по-възрастни в сравнение с участниците в протестите на „жълтите жилетки“. Мнозина изразяват подкрепа за икономическите реформи на Макрон

Около 2000 цивилни и повече от 1000 полицаи са пострадали от началото на протестите през ноември. Демонстрациите на „жълтите жилетки“ продължиха 11-ти пореден уикенд. В събота лидерът на „жълтите жилетки“ пострада.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви