За съжаление българската демокрация ускорено губи позиции, свободата на словото е обект на преследване. Това обяви Румен Радев на брифинг за втората година от мандата му като президент. Отчет даде и вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Втората година е година на илюзионна стабилност и ерозия на доверието. Президентската институция често бе последната бариера за лобисткото законодателство при безотговорни политически действия”, каза в началото на речта си Радев

Той призова антикорупционната комисия, прокуратурата и МВР да навлязат и в „старателно отбягвания периметър на властта”

„Успехите, които афишира властта, не променят живота на мнозинството българи към по-добро. Мантрата за стабилност и икономически растеж на България – който между другото е в дъното на Югоизточна Европа, стабилно ни закотвя на европейското дъно. Топенето на нацията е факт и при това с драматични темпове. Бягството на младите в чужбина не спира, македонизират се цели общности по социален признак, който се усложнява и етнически. По последни данни на БНБ 2018 г. е истинска катастрофа за чуждестранни инвестиции, а затварянето на предприятия е трайна тенденция”, заяви Радев.

Президентът обяви, че ще формира Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и специалисти. От този съвет ще се очаква да предложи „алтернативи на институционалния блокаж и на икономическия и идеен застой на страната”

Трябва ни национална визия за политическото влияние на България в европейските институции и първата крачка са предстоящите избори, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Двата мандата на европейските институции бележат 10 години безвремие. Изборът изглежда много малък. Той е между запазване на сегашното статукво в Европа и Европа на скоростите – т.е. няма избор. Не можем да чакаме политиката на ЕС да се реши отново от старите държави-членки и по стар български обичай после да се чудим как стана така. Трябва ни национална визия за политическото влияние на България в европейските институции, трябват ни твърди позиции в ЕК. И първата крачка са предстоящите избори. И колкото по-добър е националният консенсус, толкова повече интересът на страната ни ще бъде защитен“, заяви Йотова.

Тя посочи, че голямата дилема е повече интеграция или повече суверенитет

Време е за нови политики и вазимоотношения с нашите сънародници в чужбина, обяви още вицепрезидентът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

eleven − 7 =