Новите коли: най-вбесяващите тенденции

0
215
Безсмислени технологии в новите коли

Техническият напредък е нещо чудесно и, ако се вярва на нашумелия историк Ювал Ноа Харари, е и единственият начин човечеството да поддържа сегашния си разгулен начин на живот. Но далеч не всичките му прояви, особено в автомобилния сектор, ни изглеждат смислени и необходими. Постарахме се да подберем десетте най-досадни и безумни тенденции при съвременните коли.

10. Измишльотините на маркетинга

Много дребни неща са станали големи с правилната реклама, казваше Марк Твен, а Маршал Маклуън наричаше рекламата „най-великото изкуство на ХХ век“. Но това, което маркетинг отделите на автомобилните компании говорят на клиентите си днес, идва сякаш от паралелна реалност. Само преди седмица на тест на Kia един мениджър най-сериозно ни каза, че червените елементи по джантите и решетката правят колата „по-спортна“. Значи няма нужда вече да се тормозите с неща като двигател, турбини, окачване, аеродинамика. Трябва ви само малко боя. Или пък маркетолозите на Peugeot, които ни уверяват, че новият им модел е с 40% по-надежден от стария и ще се обезценява по-малко от Passat – и това е казано с уверен тон за кола, която още дори не е излязла от завода! Това са два съвсем произволни примера. Всички компании го правят. Ако някой беше честен, вероятно нямаше да може да продава. Което само доказва, че публиката просто иска да бъде лъгана.

9. Лъскавите повърхности

Изглежда, купувачите на автомобили са като свраките или като онази участничка в българския Биг Брадър, която искаше „какво да е, ама да е блестящо“. Интериорите на автомобилите стават все по-лъскави, а последният писък на модата е черният пиано лак. На снимка наистина изглежда много шик. Но на третата минута в реалния живот вече е покрит с отпечатъци като криминално местопрестъпление, и остатъкът от окаяните ви дни ще мине в постоянно нервно забърсване. На всичкото отгоре тези лъскави повърхности отразяват слънцето и постоянно ви заслепяват. А понеже са „шик“, производителите ви ги продават доста скъпично – нищо, че са най-обикновени пластмаси.

8. Изостаналите мултимедии

От години производителите се мъчат да правят информационните системи все по-сложни – сякаш някой някога си е купил кола заради мултимедията (всъщност 94.1% от европейските купувачи никога не научават всичките функции в нея). В същото време обаче проектирането на един нов модел автомобил отнема 4-5 години. И когато накрая стигне до вас, мултимедийната система изглежда като открадната от музея. Минаха например 11 години от въвеждането на USB 3.0, но все още на пазара се продават чисто нови коли с отчайващо бавното USB 2.0. Има и друго: нашите коли стават все по-свързани, а информационните им системи имат съвсем нищожна защита от хакери. Напоследък компаниите се преориентират към монтирането на по-гъвкав хардуер в колите, с идеята да осъвременяват софтуера на всеки няколко месеца. Но такива автомобили все още са изключение на пазара.

7. Фалшив звук от мотора

Навремето някои производители на спортни коли започнаха да подобряват звука на колите си със специални клапани и филтри в изпускателната система. Но днес всеки може да монтира евтин синтезатор на звук и да ви даде грохота на V8 в кабината на някоя трицилиндрова малолитражка. Понякога това е забавно, като например в Renault Clio R.S., което има само 1.6-литров турбобензин под капака, но може да звучи като стар Alpine, като V6 и дори като мотор от Moto GP. Но в повечето случаи звуковият синтезатор е нелеп, а в доста модели дори не можете да го изключите. В същата графа бихме записали фалшивите ауспуси и въздухозаборници, с които вече се кичат какви ли не модели. Фалшивият ауспух не е като силикона за жената, както казва един познат майстор – това е по-скоро като да добавиш силикон на надуваемата си кукла.

6. Прибиращите се ръкохватки

Tesla въведе това безумие, а сега все повече компании го копират. Прибиращите се във вратата дръжки може и да изглеждат елегантно и да шашнат бабите на село. Но от тях няма особена полза – въздушното съпротивление намалява с нищожна част от процента. В същото време добавят тегло и са още едно нещо, което да се счупи в колата ви. Или просто да замръзне, оставяйки ви на студа

5.Безсмислени технологии

Прибиращите се дръжки са само един пример как компаниите умират да тъпчат колите с технологични играчки, чиято единствена функция е да впечатляват в брошурите. Отличен пример е прословутото управление с жестове на BMW – като завъртите пръст в областта под огледалото, колата намалява или усилва звука. Само че далеч по-прецизно и лесно е да протегнете ръка и да завъртите доброто старо копче. Новият ни фаворит в тази категория обаче са камерите, заместващи страничните огледала при новото Audi e-tron. Те наистина намаляват въздушното съпротивление. Но са един много скъп начин да се замени проста и изпитана във времето технология. И са изключително, изключително трудни за привикване.

4. Нашествието на тъчскрийна

Много интериорни дизайнери се мъчат напоследък да освободят таблото ви от „загрозяващите“ го бутони и копчета. Резултатът е, че в множество модели коли – от Peugeot до Range Rover – почти всички функции се командват от един голям тъч скрийн. И понякога за съвсем проста операция трябва да влезете в три-четири менюта и подменюта. Не е проблем, ако стоите на паркинга. Но в движение е не само неудобно и непрактично, но и откровено опасно. Само се опитайте да улучите с пръст малкото квадратче на екрана, докато подскачате по дупките между Самоков и Дупница например. Има и още един проблем с проклетите сензорни екрани – много компании въобще не си правят труда да мислят къде да ги монтират. Просто ги забождат отгоре в таблото. Това е неестетично, мързеливо решение, което носи и допълнителни рискове при злополука.

3.Свръхголемите джанти

Тук вината е поравно на производители и купувачи. В последните двайсетина години хората се насочват към все по-големи размери джанти и гуми. Някога 13 цола бе стандартен размер за градските коли. Сега дори 14 е мъчнооткриваем, а 15 минава за унизително малък. Това е смайващо, защото по-големите джанти и гуми са едновременно по-скъпи, по-некомфортни и по-лесно се повреждат от дупки и неравности. Защо тогава хората продължават да се набутват за тях? Защото смятат, че така колата им е по-красива. Макар че не биха си купили с три номера по-големи обувки например. Впрочем мнозина не си дават и сметка, че по-големите колела изискват пренастройка на цялото окачване.

2. Турбо на всичко

Турбините не са лоши сами по себе си. Но истеричният напън да се монтират на всякакви двигатели и всякакви автомобили е абсурден. Първо, турбото усложнява доста устройството на двигателя, прави го по-скъп и съкращава живота му. Второ, в реални условия малките мотори с турбо всъщност не са по-икономични от атмосферните, а емисиите на азотни съединения и фини прахови частици са по-високи заради повишената температура на изгаряне. Освен това в бързината да „турбинират“ всичко много производители не пригодиха достатъчно другите компоненти – доказателство са например актуалните проблеми с прословутия EcoBoost на Ford заради недомислено охлаждане.

1. По-високо от другите

Най-безумната тенденция е така наречената SUV-мания. Има хора, които се нуждаят от високопроходими автомобили. Но огромната част от купувачите на SUV дори не търсят непременно 4х4. Трябва им само едно: високата позиция на седене, и да гледат на другите шофьори отвисоко. В същото време SUV-моделите са по-скъпи от конвенционалните си аналози, без да предлагат нещо повече. А височината, теглото и аеродинамиката им водят до по-голям разход и повече вредни емисии.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here