голямото сърце

Със специално гравирани дървени ключодържатели и атрактивна рамка Голямото сърце на Бургас днес отбеляза 1 година.

Инициативата да се събират пластмасови капачки, които да се рециклират, а парите да отиват за отделенията на болници, където се грижат за най-малките, вече се е разпростряла в цялата страна. „6 общини официално са я подкрепили, но почти във всеки жилищен блок има поставени кутии за събиране на ненужните пластмасови изделия”, уточни депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев. Идеята са прегърнали и собственици на ресторанти и хотели.

Общо 38 „Сърца” има различните градове.

„Тази инициатива носи в себе си няколко ползи, каза по време на честването на 1 година от създаването й народният представител Ивелина Василева. От една страна спасяваме природата и най-вече морето от замърсяването с пластмаси. От друга – помагаме за лечението на нашите деца. Освен това България е поела ангажимент и е част от европейска директива за справяне с отпадъците и най-вече с пластмасите.

Ивелина Василева

70% от замърсяването на морето е с пластмаса.

При разделното събиране и рециклиране се постига т.нар. „кръгова икономика”, което е още една полза за обществото и за природата.

капачки

До момента са събрани 10 тона капачки. Днес пред „Голямото сърце на България” в центъра на Бургас в инициативата се включиха още институции и граждани. Деца от детска градина в с. Маринка също донесоха събраните от тях капачки. Очаква се само в днешния ден в специален камион да бъдат събрани и откарани за рециклиране още 1 тон пластмасови отпадъци

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

3 × four =