аязмото

Легендата разказва за Змей Горянин, обитавал в древни времена пещера над днешното селище Русокастро. Влюбил се той в най-личната мома Руса и пожелал тя да му стане жена. Змеят причаквал красавицата край кладенец, престорен на красив момък, опитвал се да й напие водата от менците или да й грабне китката зад ухото. Всичките му опити да привлече вниманието й и да й спечели сърцето, били безплодни.

Руса се била обрекла на друг мъж.

Дошъл Гергьовден. Цялото село се било събрало на поляната, където днес се издига храм „Св. Георги” – на хълм, близо до пещерата на змея. Хванали се момците и девойките на хорото, майстори завъртяли агнета на чеверме, започнал празникът, който бележи настъпването на пролетта.

храм РусокастроИзведнъж небето потъмняло, слънцето се скрило зад черни облаци, паднала мъгла. От висините се спуснал Змей Горянин, грабнал от хорото Руса е я отвел в пещерата си.

Дълго време хората в селото чували плача на момата. Майка й не издържала и помолила свети Георги да помогне на чедото й.

Съгласил се светецът, спуснал се от небето и с копието си пробол страшния змей.

Руса била освободена, но в пещерата – там, където плакала през дългите нощи, от сълзите й се образувало езерце.

Друг вариант на легендата пък гласи, че овчар, докато пасял овцете си на хълма над селото, намерил отрязаната плитка коса на Руса. Това било знак, че тя е пристанала на змея, като е спазила традицията да си отреже косата, когато мине под венчило.

Пещерата на змея хората нарекли Русина дупка.

И до ден днешен от стените и се процежда вода, която се събира в аязмо. Възрастните хора вярват, че тази вода, дошла от сълзите на момата, е лековита и помага против уроки на бременни жени. Както и, че лекува очебол при малките деца.

Мястото е до крепостта Русокастрон, известна с последната победа на цар Иван Александър над византийския император Андроник. Вече 12 години археолозите работят, но достъпът е труден.

крепост Русокастро

До пещерата се стига по пътека (през територията на крепостта Русокастро), която тръгва от църквата. Отворът на дупката е от северната, стръмна страна на хълма. Минава се по оформена в скалата стълба.

Бременните жени трябва да преодолеят тази изключително стръмна пътека, за да стигнат до лековития извор вътре в пещерата. „Жените, които им предстои раждане по тези стръмни пътеки тук, даже ние въобще не можем да се изкачим сега, са се изкачвали, за да дойдат по време бременността, да си измият очите, да им мине леко бременността.

Мястото е било тракийско светилище на Богинята майка,

а когато християнството заменя старите култове, тук е построена раннохристиянска църква „Свети Георги“. Дори невярващите не могат да си обяснят чудото, което става на това място.

В чест на свети Георги русокастренци построили храма – на същата поляна, от която била грабната девойката. На Гергьовден хората пренощували на това място, а на другия ден се пречиствали с водата от аязмото в Русината дупка. Пред входа на пещерата пък на втория ден след празника поклонниците окачвали части от дрехи за здраве и плодородие.

Източник: Регионален исторически музей – Бургас

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви