След поименно гласуване, гръцкият парламент ратифицира договора за името Република Северна Македония между Атина и Скопие със 153 гласа „за“ срещу 146 „против“ и 1 „въздържал се“. С него се отваря пътя на бившата югорепублика за членство в НАТО, а на по-късен етап, евентуално и към Европейския съюз, съобщава гръцката държавна агенция АНА-МПА, цитирана от „Фокус“.

Към 145-те депутати на СИРИЗА се присъединиха още 8 народни представители: Танасис Теохаропулос, Спирос Ликудис, Елена Кунтура, Танасис Папахристопулос, Катерина Папакоста, Ставрос Теодоракис, Йоргос Мавротас и Спирос Данелис. „Въздържал се“ гласува Йоргос Псарианос.

В края на започналите в понеделник дебати по проектозакона за „Ратификация на окончателното споразумение за разрешаване на споровете, описани в Резолюции 817 (от 1993 година) и 845 (1993) на Съвета за сигурност на ООН и отмяна на междинното споразумение от 1995 година и установяване на Стратегическо партньорство между страните“ заместник-външният министър на страната Йоргос Катругалос заяви, че „Гърция има роля на Балканите, Гърция има история и бъдеще на Балканите и Преспанският договор му служи най-добре“.

„Преспанският договор е историческа стъпка не само за двете страни, но и за по-широкия регион, и за цяла Европа. Защото той установява отношения на приятелство, сътрудничество и стабилност в обстановка на постоянна дестабилизация по целия свят. Ратификацията е практическа задача. И мнозинството в парламента ще отговори позитивно на тази задача, оставяйки настрана политическите различия и тесните партийни интереси“, заяви от своя страна премиерът на Гърция Алексис Ципрас преди гласуването.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви