Грипната епидемия за област Бургас остава в сила.

От Регионална здравна инспекция отчитат лек спад на случаите на заболели от грип и ОРЗ, но цифрите се запазват над епидемичните стойности. За периода 21.01-24.01.2019 г. е регистрирана обща заболеваемост 182.54%00 или 370 случая като за първите четири дни на миналата седмица тя е била 190,44%00 или 381 случая. Регистриран е спад на болните във възрастовите групи 0-4г, 5-15 г. и 15-29 г. От РЗИ съобщават за ръст на болните в групите 30-64г. и над 64. Вътрешните отделения на болниците в областта са с увеличени легла и имат готовност при необходимост да приемат пациенти.

Учениците в област Бургас са на училище, по данни на Регионално управление образование отсъстващите за цялата област са под 20 %. При отсъстващи над 30 % директорите могат да уведомят РЗИ и да поискат прекъсване на учебния процес.

Такава ситуация има в община Средец, където днес само Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ работи. Директорите следят броя на отсъстващите и своевременно информират за обстановката компетентните институции.

Остават в сила всички противоепидемични мерки: детските градини продължават да работят при „засилен филтър“ – ограничава се достъпът на родители, преустановяват се плановите операции, свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации.

Пробите за грип при регистрираните смъртни случаи са отрицателни, докладваха специалистите.

Щабът в Областна администрация Бургас ще заседава на 31 януари, когато на база на новите цифри ще прецени дали епидемията да бъде отменена. Според здравните специалисти, в средата на новата седмица трябва да започне спад на заболелите .

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви