Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган демонстрираха пълно разбирателство по време на срещата си в Кремъл, отбелязва БНР. Двамата разговаряха близо два часа, след което дадоха пресконференция.

„За по-малко от година и половина по дъното на Черно море бяха прокарани две линии. Всяка от тях ще позволи доставянето на 15,75 милиарда кубически метра газ годишно. Очакваме, че строежът на сухопътната част ще продължи със същите ударни темпове, за да може, както е по план, газопроводът да влезе в експлоатация до края на тази година“, заяви Владимир Путин след края на срещата.

„Новият газов маршрут ще има голямо значение за енергийната сигурност не само на Турция, но и на Южна и Югоизточна Европа,“ подчерта руският лидер.

Русия и Турция ще засилят сътрудничеството си за стабилизиране на Сирия, заяви на свой ред турският президент Реджеп Ердоган. Той увери, че Москва и Анкара нямат никакви разногласия по отношение на турския план за създаване на буферна зона в Северна Сирия и че Анкара е решена да не допусне властови вакуум в източната част на страната след очакваното оттегляне на американските войски.

Русия подкрепя установяването на диалог между Дамаск и представителите на кюрдите в контекста на обявеното от САЩ изтегляне от Сирия, заяви руският президент Владимир Путин след преговорите си в Москва с президента на Турция Реджеп Ердоган, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Подкрепяме установяването на диалог между официален Дамаск и представители на кюрдите. Такъв диалог ще помогне за консолидирането на сирийското общество и националното помирение, ще е от полза не само за Сирия, но и за всички съседни държави“, каза Путин.

Руският президент каза също, че са били обсъдени допълнителни мерки за стабилизация в района на Идлиб. „Бяха обсъдени и въпроси, свързани с окончателното ликвидиране на дейността на терористичните групировки на сирийска територия. В частност, говорихме за това как се изпълнява руско-турският меморандум за създаване на демилитаризирана зона в Идлиб“, посочи Путин.

Руският държавен глава каза, че се надява АЕЦ „Акую“, която се строи в Турция с руска помощ, да бъде пусната през 2023 г. „Реализацията на мащабен проект за строителство на първата в Турция атомна електроцентрала „Акую“ върви по план, продължава строителството на първия енергоблок, който планираме да пуснем през 2023 г.“, каза руският държавен глава на пресконференция след руско-турските разговори.

Путин подчерта, че 2023 г. е била избрана от президента Ердоган, защото тогава ще се чества 100-годишнината от създаването на Република Турция.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви