Предаването на Валя Ахчиева „Открито“ слиза от екрана на БНТ след близо 20 години в ефира на националната телевизия. Това става ясно от прессъобщение на държавната телевизия.

Оттам търсят заместник на Ахчиева с нов формат, като подчертават, че ще държат на независими журналисти.

Българската национална телевизия обявява вътрешен конкурс за ново предаване за разследваща журналистика. Решението е взето днес на Управителен съвет, след обсъждане с ръководството на Дирекция “Информация”. Предложения може да дава всеки един от журналистите, работещи в БНТ. Концепциите ще се приемат до 20 март 2019 г., съобщават от БНТ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи покана към Валя Ахчиева с целия й екип да прави своето предаване в Българска свободна телевизиия, която стартира утре. „Ще има свободата да изразява себе си без цензура, да разследва без ничия намеса и да показва истината“, пише Нинова във Фейсбук.

Ето целият пост на Нинова във Фейсбук:

„В България има авторитарна власт, която тъпче основните свободи.
На една журналистка се спира предаване, на друга се повдига обвинение.

БНТ е спряла предаването „Открито“ на Валя Ахчиева.

Не за пръв път се опитват да заглушат нейните журналистически разследвания за корупция и злоупотреби.

Неслучайно, при управлението на Борисов България е на едно от последните места по свобода на словото. На една журналистка се спира предаване, на друга се повдига обвинение. В България има авторитарна власт, която тъпче основни свободи.

Каня Валя Ахчиева, ако желае, да прави своето предаване в Българска свободна телевизия, която стартира утре. Ще има свободата да изразява себе си без цензура, да разследва без ничия намеса и да показва истината.“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви