сладолед

24 януари е международният Ден на сладоледа. Най-полезният вид сладолед е млечният, защото има най-малко мазнини и малко калории. Без вреда за здравето той може да се яде 2-3 пъти седмично, според диетолога в руската клиника по лечебно хранене „Хранене и биотехнологии“ доктор Елена Ливанцова, предаде БГНЕС.

Тя поясни, че

наведнъж е добре да се изяждат не повече от 100 грама.

Най-добрият вариант е натуралният сладолед, който съдържа минималното количество изкуствени добавки, консерванти и аромати, т.е. колкото по-малък е списъкът на съставките, толкова по-добре „, обясни Ливанцова, цитирана от РИА „Новости“.

Ползите от яденето на сладолед са много.

Той съдържа калций и фосфор, които участват в регулирането на костния метаболизъм и поддържат здрави кости и зъби, както и калий и магнезий, които имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. В допълнение, сладоледът има витамини от група В, които са полезни за централната нервна система, казва диетолог.

Според нея, японски учени провели проучване на ефекта на сладоледа върху производството на серотонин и допамин – хормони. Резултатите от експеримента са показали, че

сладоледът има благоприятен ефект върху производството и на двата хормона, които влияят за доброто настроение.

В същото време преяждането със сладолед може да доведе до определени здравословни проблеми, твърди гастроентерологът от същата клиника Владимир Пилипенко.

„Проблемът със сладоледа е, че продуктът е студен. Ако ядете много от него, можете да раздразните стомаха си и това може да доведе до появата на оплаквания, характерни за гастрит“, допълва лекарят.

Хората, които не понасят млечна захар (лактоза), както и пациенти, които имат проблеми с разграждането на мазнини и пациенти с панкреатит, е по-добре да откажат да ядат сладолед, тъй като може да бъде вредно за здравето им, казва Пилипенко.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви