пеликан
Розовият пеликан, пострадал край Бургас, е прострелян за развлечение от бракониери. Специалистите, участвали в среднозимното преброяване на водолюбиви птици, в началото са помислили, че птицата е болна, защото не се виждали рани. Те не са могли да допуснат, че някой може умишлено да навреди на красивото пернато. Защитеният от закона вид е намерен в безпомощно състояние и отведен за лечение в Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора.
Христина Клисурова, която е ветеринарен лекар към центъра, сподели за Actualno.com: „При по обстойния преглед на розовия пеликан, направен в клиниката на Тракийския университет, беше установено, че

има малка входна рана по едното крило. Направена беше рентгенография на тялото и действително нашите подозрения за стрелба се потвърдиха.

пеликан

Има три сачми, като две са на крилете, и една, която е нанесла поражения на костите на тялото.“ Според специалистите, розовият пеликан е прострелян умишлено. Това не е птица, която не може да бъде сбъркана с нито един от ловните обекти в страната. Другото доказателство за целенасочени действия на бракониери, са стрелянето с въздушна, а не с ловна пушка.

Стрелецът просто се е забавлявал, като е обстрелвал красивите пернати.

Въпреки всичко, лекарите от катедра „Хирургия“ на Ветеринарно медицинския факултет при Тракийски университет в Стара Загора и всички специалисти, полагат грижи и вярват, че пеликанът ще полети отново. След пълното му възстановяване, той ще бъде пуснат отново в природата. „Не стреляйте по птици за забавление“, е апелът на хората от Спасителния център.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви