преди и сега

340 жители на гр. Черноморец са се включили в подписка до няколко институции с искане да се вземат мерки срещу унищожаването на централния плаж на града. Тя вече е изпратена.

След построяването на новото пристанище са настъпили необратими процеси, които са разрушили плажната ивица,

пише в жалбата. Съоръжението, което затваря залива до половината е причина за отнемане на пясъка от северозападната му страна и натрупването му от югоизточната, което от своя страна е довело до заблатяване на централния плаж. От приложените снимки става ясно, че от северозападната страна на залива пясъкът вече съвсем липсва. Липсата му доведе и до ерозия на близкия хълм, където започват да се оформят свлачищни процеси и от където морето измива слой глина и я трупа от другата страна на залива – на плажа.

Това е довело и до развиване на бактерии, които са причинили стомашни разстройства на много от плажуващите през миналото лято. Причината за това е спирането на естествената циркулация на морската вода и наличието на извор със сладка вода на самата ивица.

пристанище

Рибарското пристанище в Черноморец е изградено като част от проекта за водния цикъл на община Созопол.

То струва 10 000 000 лева и е за 125 лодки.

При строителството му не беше извършен ОВОС, като обяснението е, че съоръжението не е ново, а е ремонт на старото.

По време на строителството тежката механизация повреди някои от улиците на града, които така и си останаха разбити. Черноморец има нова канализация за отпадните води, в която обаче е включена и дъждовната вода. Почти при всеки дъжд канализацията се препълва, шахтите избиват и всички фекалии бликват по улиците на града. Всичко това се излива в морето, в най-ниската му точка – Централен плаж.

Освен това в голяма част на

Черноморец изобщо няма дъждовна канализация,

а в кв. Червенка, където са построени и доста големи къщи, а някои от тях и с басейни, все още са на септични ями. Там дори улиците не са асфалтирани.

Това са само част от проблемите, на които искат разрешение жителите на гр. Черноморец.

Публикуваме цялата им жалба без редакторска намеса:

„До
Министерски съвет
Министъра на Околната среда и водите
Министъра на Туризма
Министъра на Регионалното развитие и благоустройството
Омбудсмана на Р България
Областен управител област Бургас
Кмет община Созопол
Кмет гр. Черноморец

ЖАЛБА
от
Жителите на гр. Черноморец, община Созопол

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Жителите на гр. Черноморец се обръщат към вас с молба за разрешаване на проблем в града, който съществува от няколко години и неглижирането му създава условия за влошаване на качеството на живот в курортния град и обрича туризма, който е основен поминък тук.
След построяването на новото рибарско пристанище в Черноморец през 2016г. започнаха необратими процеси, които нарушиха бреговата ивица. Съоръжението, което затваря залива до половината е причина за отнемане на пясъка от северозападната му страна и натрупването му от югоизточната, което от своя страна доведе до заблатяване на централния плаж. От приложените снимки става ясно, че от североизточната страна на залива пясъкът вече съвсем липсва. Липсата му доведе и до ерозия на близкия хълм, където започват да се оформят свлачищни процеси и от където морето измива слой глина и я трупа от другата страна на залива – на плажа.
Централният плаж, който е най-посещаван и от местните хора, и от туристите, вече е не само неприятен, заради боклуците и тинята, която се е образувала там, но и опасен заради бактериите, които причиняват стомашно-чревни разстройства на ползващите плажа. Липсата на движение на водата / тъй като новият кей спира циркулацията на морската вода / и наличието на сладка вода, която се излива точно в средата на плажната ивица, са предпоставка за развитието на бактерията Ешерихия коли. През това лято много от плажуващите, които се осмелиха да ползват централния плаж, бяха заразени с тази бактерия и получиха симптомите – стомашни болки, гадене, повръщане. Особено тежко се проявяват при децата. Тези туристи повече няма да се върнат в Черноморец.
Рибарското пристанище в Черноморец е изградено като част от проекта за водния цикъл на община Созопол. То струва 10 000 000 лева и е за 125 лодки. При строителството му не беше извършен ОВОС, като обяснението е, че съоръжението не е ново, а е ремонт на старото. Ние, жителите на Черноморец, не бяхме уведомени какво точно ще се строи и какво представлява проектът.
По време на строителството тежката механизация повреди някои от улиците на града, които така и си останаха разбити. Черноморец има нова канализация за отпадните води, в която обаче е включена и дъждовната вода. Почти при всеки дъжд канализацията се препълва, шахтите избиват и всички фекалии бликват по улиците на града ни. Всичко това се излива в морето, в най-ниската му точка – Централен плаж.
А част от Черноморец е дори без дъждовна канализация, което е причина дъждовната вода също да се изтича в морето на централния плаж. Там има и тръба, по която тече сладка вода и около нея винаги има застояла локва. В тази сладка вода се развиват микроорганизми и растителност, които правят така, че мястото прилича на отходен канал и мирише като такъв, а то е точно в центъра на плажа, до самия му вход, откъдето минават всички туристи.
През изминалото лято отново, за пореден път, беше тиражирана невярната информация за радиация на плажа в залива Вромос. Той е неохраняем и няма концесионер, но много от хората го предпочитаха заради дългата плажна ивица и чистото море.
Другият плаж на града – т.нар. къмпинг „Черноморец”, има концесионер, но почти цялата му площ е заета от платени чадъри и шезлонги, които обслужват предимно гостите на близкия хотелски комплекс. Плажът е твърде малък и поема и туристите от близките комплекси. Там няма достатъчно пясък, който морето „взе” след премахването на буните от концесионера. Следващото лято се наложи да пренася пясък с кораб, за да има все пак някаква ивица. Сега разбираме, че този концесионер се отказва и ще започне нова процедура.
Плажът на къмпинг „Градина” е на около 3 км. от града. Пътят до там е нов, но разбит, паркингът е платен, а на по-голямата част от ивицата също има платени шезлонги и чадъри.
В кв. Червенка дори няма асфалтирани улици, по които да се стигне до плажа, както и канализация. В 21 век и в курортен град хората там са на септични ями.
С унищожаването на централния плаж вече няма защо туристите да идват в Черноморец. Туризмът е ключов фактор за икономическото развитие и ефективност на града. Черноморец е една от основните в община Созопол дестинации по Южното Черноморие за летен „ рекреативен „ и културен туризъм. Около 2000 души тук се занимават и се издържат основно от туризъм, като летния сезон продължава от юни до септември. Друг поминък хората тук нямат. Основните туристи са от Русия, Чехия, Словакия, Полша, България. Черноморец е предпочитано място за почивка на семейства с деца, защото има хубави плажове, тихо и спокойно е, обслужването е на ниво. Нашето безпокойство е, че през лято 2019г. традиционните гости на града ни ще предпочетат да почиват на друго място, защото основното заради което ни посещават – морето, вече ще е блато.
В кметството на гр. Черноморец има 3 проекта, изготвени от варненски инженер, които предлагат варианти за построяването на буни, които ще подобрят състоянието на централния плаж. Ние обаче не сме сигурни кой от тях и дали въобще са подходящи за решаване на проблема. Имаше идея да се пробият отвори в самия кей, за да преминава водата, но ни беше обяснено, че това не е подходящо.
Във връзка с това ние, гражданите на гр. Черноморец, настояваме за следното:
1. Да се направи проверка от ресорните министерства на щетите, причинени от строителството на новото съоръжение и на състоянието на централния плаж и ивицата в целия залив.
2. Да се направи изследване от специализиран институт на теченията в залива.
3. Да се възложи на компетентни органи изработването на проект за решение на проблема и да се отпуснат средства за изпълнението му.
4. Да се отпуснат средства за изграждането на дъждовна канализация и възстановяване на уличната настилка в града, както и за асфалтирането на улици там, където улица има, но асфалт – не.

С Уважение:
Гр. Черноморец Гражданите на гр. Черноморец“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви