Ние всички знаем поговорката „Вие сте това, което ядете.“ Но това, което правим преди хранене, също е много важно, защото то има значително въздействие върху нашето здраве.

Приемане на противовъзпалителни лекарства

Нестероидните противовъзпалителни средства като парацетамол и аспирин не трябва да се приемат на празен стомах, тъй като това ще намали тяхната ефективност и ще причинят сериозни здравословни проблеми, включително стомашно кървене.

Съвет: Млякото намалява отрицателните ефекти на НСПВС. Но ако нямате под ръка, е необходимо да пиете лекарството с много вода.

Пиене на кафе

Пиенето на кафе на празен стомах допринася за производството на киселина, което води до киселини и други неприятни проблеми с храносмилателния тракт. Ако решите да пропуснете закуската преди кафето, това може да доведе до дефицит на серотонин, в резултат на което ще се почувствате мрачни до края на деня.

Съвет: ако не можете да се откажете от кафе веднага след събуждане, добавете към него мляко или сметана. Мазнината в млякото помага да се намалят негативните ефекти.

Пиене на алкохол

Ако пиете алкохол на празен стомах, неговата абсорбция се увеличава. Бързата абсорбция на алкохол от организма ще има негативни последици за здравето на сърцето, черния дроб и бъбреците.

Съвет: ако не можете да кажете „не“ на алкохола, избирайте охладени, енергийни напитки, тъй като те се абсорбират по-бавно. Дори по-добре, ако хапнете малък сандвич, за предпочитане с масло.

Дъвчене на дъвка

Храносмилателната киселина, която се произвежда по време на дъвченето, допринася за разрушаването на стомашната лигавица. Навикът за постоянно дъвчене може дори да доведе до гастрит.

Съвет: изберете дъвка, която съдържа естествени подсладители. Тя е по-малко вредна от тези, които съдържат захар, цикламат или аспартам. Не дъвчете повече от 10 минути, дори и ако наскоро сте яли.

Да спите на празен стомах

Гладът и намалените нива на глюкоза в тялото ще ви предпазят от заспиване. Но дори и ако успеете да направите това, такъв сън ще бъде плитък и ще се събудите рано. Липсата на сън, от своя страна, отново ще повиши нивото на грелин (хормон на глада). Ето защо решавайки да пропуснете вечерята, на следващия ден ще ядете повече от обикновено.

Съвет: не яжте прекалено много преди лягане. Най-доброто решение е млякото, защото съдържа магнезий и калций.

Да тренирате усилено

Някои хора смятат, че тренировката на празен стомах помага за изгарянето на повече калории, но в действителност не влияе на загубата на мазнини. От друга страна, това води до загуба на мускулна маса. Интензивността на упражненията също намалява, тъй като тялото усеща липса на енергия.
zdrave.to

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви