Ханс Слоун - основателят на Британския музей

Британският музей е вероятно едно от некоронованите “чудеса” на съвременния свят. За неговото възникване е “виновен” същият човек, на когото дължим освен горещият шоколад, също и думите самурай, шампоан, дзен, акупунктура и т.н. Ханс Слоун – име, което до днес едва ли ви е говорило нещо…

Ханс Слоун е роден в Ирландия през 1660 г. Английски лекар, учен и колекционер. Учи анатомия, медицина и ботаника във Франция и Холандия. Заминава за Ямайка, където изследва растенията, животните, земетресенията, обичаите на населението.

Създател на горещия шоколад – донася какаови зърна и започва производството на напитка, непозната на англичаните. Като добавя мляко за по-мек вкус. Натрупва огромни печалби от продажбата на шоколад, който първоначално предлага в аптеките като лекарство.

Ханс Слоун бързо натрупва слава като естествоизпитател, лекар и колекционер.

Пътува много и носи книги, ръкописи и антични предмети от всевъзможни места.  Колекцията му става толкова голяма, че се налага да назначи уредник. Още повече, че започнали да идват хора не само от Англия, за да разглеждат ценните екземпляри. През 1712 г. Ханс Слоун купува цялото имение Chelsea Manor, построено от крал Хенри VIII. Прави това заради земята, на която се намира Chelsea Physic Garden, за да съхрани растенията.

По този повод е издигнат негов паметник в центъра на Ботаническата градина, създадена през 1685 г., в която били засадени първите екзотични растения и дървета, донесени от Новия свят. Ботаниците и аптекарите се учели в градината как да използват растенията, за да създават лекарства.

През 1716 г. става първият лекар, получил аристократичната титла баронет – наследствено рицарско звание. През 1719 г. е избран за президент на Кралския колеж на лекарите, пост, който заема 16 години. От 1727 г. е назначен за пръв лекар на крал Джордж II. През 1727 г. замества Сър Исак Нютон като президент на The Royal Society (Кралското дружество има ролята на Българската академия на науките). Учредител на London’s Foundling Hospital – първата институция за настаняване на изоставени деца в Англия. На 11 януари 1753 г. Сър Ханс Слоун умира. Погребан е в Old Chelsea Church.

Увлечен в събирането на различни колекции, някои от които купува от собствениците им, а други създава сам, в края на дните си,

сър Слоун завещава 71 000 обекта

– 40 000 печатни книги, 7 000 ръкописа, различни видове хербарии и предмети от Античния свят – Рим, Гърция, Египет, Близкия и Далечния Изток на крал Джордж II.

Желанието на Слоун е тази колекция да се запази цяла и да бъде достъпна за хората. В завещанието му има клауза, че завещава колекцията си, оценена на 50 000 лири, с уговорката, че Правителството ще плати на семейството му 20 000 лири.

Британският парламент издава закон, с който се поставя началото на това, което днес наричаме British Museum. На 15 януари 1759 година в Montagu House в квартала Bloomsbury, близо до днешната сграда на Британския музей, се е намирала първата сграда на British Museum, в която е подредена колекцията на Sir Hans Sloane. Там са открити първите зали с експонати за свободен достъп на широката публика.

Днес в Британския музей се съхраняват над 6 милиона експоната.

Те документират историята на човешката култура – от Древността до наши дни. Едновременно с това е поставено началото и на читалня, в която посетителите имат достъп до богата колекция от книги и ръкописи. Книгите (над 7 милиона печатни издания) и ръкописите (повече от 105 хиляди) вече са отделени от музея и са прехвърлени към Британската библиотека.

Част от колекциите на Сър Ханс Слоун служат за създаване на още един музей – Natural History Museum (Природонаучният музей в Южен Кенсингтън, построен по времето на кралица Виктория). На Ханс Слоун са кръстени – Sloane Square в Челси, едноименната спирка на метрото, както и още няколко улици.

 

Входът в Британския музей е безплатен. Заплаща се посещението само на специално организирани експозиции или мероприятия.

Когато ви се отдаде случай да посетите това чудо, докато се разхождате из залите му, спомнете си, че всичко започва с човека, на когото дължим горещия шоколад.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви