Уникалното Ferrari на принцесата

Според авторитетни източници, а именно книгите с приказки, повечето принцеси искат от своя принц да им подари пони или каляска. Или и двете. Дори често преди сватбата, ако трябва да сме точни. Не и принцесата на Белгия Лилиан де Рети (1916-2002 г.).

Тя иска уникално Ferrari. И получава точно такова, под формата на произведено по поръчка 250GT Coupé Speciale. Този автомобил, единствен по рода си и със забележителна история,

ще бъде продаден на търг в Аризона следващата седмица.

Всички се надяват, че в полунощ след аукциона няма да се превърне в тиква.

Прочутият спортен автомобил от 50-те, със зашеметяващ външен вид и състезателно родословие, 250GT отдавна е легенда на пътя и на пистата. Поради това никак не е чудно, че често е най-скъпата кола на търговете. Ако някой все пак реши да продаде това чудо на автомобилната техника. Въпросната версия обаче не е „обикновено“ 250GT. Тя е създадена специално за втората съпруга на белгийския крал Леополд III (1910-1983 г.).

Макар във вените й да не тече синя кръв, Лилиан се сприятелява с белгийското кралско семейство през 30-те години. И след смъртта на първата съпруга на Леополд през 1935 г., двамата се влюбват. През 1941 г., докато кралското семейство е държано в плен от германците, тя се омъжва за него тайно. Лилиан се превръща в принцеса Лилиан де Рети и всички заживяват щастливо…

…най-малкото поради факта, че кралят си пада по спортните коли. През 1953 г. той придобива Ferrari 342 America. А две години по-късно си купува Ferrari 375 Plus. Това е едно от едва осемте направени и единственото от Батиста „Пинин“ Фарина, оформено като автомобил за обществените пътища. Принцесата вече е станала голям фен на спортните автомобили. И кара всички от гаража на краля. А това, без съмнение, не е скучна работа като обикновените кралски задължения.

Как обаче Лилиан се сдобива с това поръчково Ferrari. През 1955 година Pirelli обявява, че повече няма да доставя гуми на прочутия италиански автомобилен производител. Ferrari се оказва в лоша ситуация за състезателните си коли. Чувайки за тежкото положение на Енцо,

принцесата нарежда на белгийския производител на гуми Englebert

да изпрати няколко палета в Маранело още на същия ден. Как най-добре да се отблагодариш на принцесата за този жест? Е, когато през 1957 г. тя решава да си купи купе, най-правилното е да й се даде нещо уникално.

Въпреки че по това време каросериите на GT-ата на Ferrari се правят от Bonano, специалният модел за принцеса Лилиан, е изпратена към любимата й дизайнерска къща Pinin Farina. Под експертните насоки на Фарина предницата на колата получава покрити фарове като автомобилите от епохата на Тур дьо Франс от епохата, а колесните арки са украсени с хромирани отвори като тези на California Spider. По същи начин са оформени и други части, а някои от елементите на кралското Speciale подсказваха какво ще направи Pinin Farina с 250GT Series I Cabriolet, пуснат по-късно през 1957 г.

Изработен, завършен и боядисан в необичаен отенък на сивия цвят, уникалният 250GT, един от четирите GT Coupé Speciales, построен от Pinin Farina, е доставен в Белгия през 1958 г. Там колата остава почти десетилетие, докато принцесата не реши да си купи 330GTC и да подари своето 250GT. Ей така.

Щастливият нов собственик e американският хирург Майкъл ДеБейки, с когото Лилиан се запознава в болница, която спонсорира, и веднага настоява да вземе Speciale като подарък. Той отказва, но когато се завръща в САЩ скоро получава документи за собственост върху автомобила. Странното е, че ДеБейки не задържо дълго 250GT, като го продава на друг лекар през 1968 г.

В следващите три години уникалният автомобил сменя редовно собствениците си,

преди да се установи при настоящия си в края на 90-те. С течение на годините 250GT Coupé Speciale претърпява няколко ъпгрейда, възстановен е двигателят, няколко пъти е бил пребоядисан, монтирани са 15-инчови джанти и дискови спирачки.

След участието си на такива конкурси като Cavallino Classic и Pebble Beach Concours, сега автомобилът отново е на пазара, сега е отново на пазара – на търга на RM Sotheby’s в Скотсдейл, Аризона, на 18 януари.

Като се има предвид, че за първи път от две десетилетия този автомобил се предлага за продажба, очаква се битката за него да бъде ожесточена война. От RM Sotheby’s смятат, че ще продадат уникалното Ferrari 250GT Coupé Speciale на принцеса Лилиан за поне 11-13 млн. долара.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви