От извършените геодезически замервания на терен, при съвместната проверка на РИОСВ-Бургас и Министерството на туризма, на увредени дюни в района на къмпинг „Смокиня“, попадащи в Природна забележителност пясъчни дюни м. „Каваци“ се установи, че

общата площ на засегнатият участък е 1295 кв.м, от който 1205 кв.. дюнни образувания от различен вид (бели, сиви и зараждащи се дюни).

От площта на дюните, 133 кв.м са на морския плаж “Смокини север“, предмет на концесията, а останалата площ попада в частни имоти. Геодезическо заснемане на разораната защитена територия е установило, че най-много са засегнатите бели дюни, които са и най-ценни.

Резултатите ще бъдат предоставени на компетентните органи разследващи случая. Освен това екоинспекцията ще сезира полицията и за останалите каравани в къмпинга, които се намират върху дюни.
Припомняме, че прокуратурата повдигна обвинения на двама от задържаните за унищожаването на дюните – на сочения от прокуратурата за подбудител и на багериста, заравнил терена. Третият задържан – 18-годишен ученик, който е бил в багера, не беше подведен под отговорност. Наказанието за унищожаване на дюни е до 3 години затвор и глоба.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви