Грипът има рязко брутално начало, предупреждават специалистите. И името му идва от френското „грабвам“, защото за 2 часа те грабва и поваля. Не започва постепенно с хрема, а с общо неразположение, температура, главоболие.

В рамките на 30 минути може здравословното състояние рязко да се влоши с болки в цялото тяло, висока температура, главоболие, пориви за повръщане.

От 3 до 4 дни може с хомеопатични лекарства да се улови инкубационния период на вируса. Цялостно излекуване се очаква за около 10 дни.

Грипът не се лекува с антибиотици,

тъй като те са насочени към бактериални инфекции. Подценяването на грипа и самолечението с антибиотици са двете най-големи грешки при това заболяване.

Масовото пиене на антибиотици, които всъщност не лекуват вируса, само повишава резистентността на населението, която вече от години е проблем.

Лекарят може да потвърди, че се е насложила допълнителна инфекция и да прецени има ли нужда от антибиотик, иначе в никакъв случай не пийте. За 4-5 дни, до седмица едни млад организъм трябва да се справи с грипа, така че ако до 4 дни първите симптоми не почнат да отшумяват, трябва да се отиде на лекар. Иначе няма нужда всички да се втурнат към джипито.

Профилактиката е ключова, ако искаме да се предпазим от вируса на грип.

Профилактиката

Ако вие (или детето ви) се „срещнете“ с вируса, а нямате в кръвта си защитни антитела, ще се разболеете. Антителата се изграждат в един от следните два случая: ако преболедувате този вирус или ако се ваксинирате. Ваксината не ви защитава от вирусите изобщо, а само от грипните вируси.

Ако имате желание и възможност – ваксинирайте се. Има ваксини, които са създадени за всички варианти на грипните вируси, актуални през тази година. Всяка година ваксините са различни.

Никакви лекарства и „народна медицина“ с „доказана“ профилактична ефективност не съществуват.

Никакъв лук, чесън, никакви билки и отвари, препарати за подсилване на имунитета, които вземате или давате на детето си, не могат да ви защитят от какъвто и да било респираторен вирус изобщо или от грипния вирус конкретно.

Маската

Полезна вещ, но не е панацея. Желателно е да я носи болният, ако всички около него са здрави. Тя няма да задържи вируса, но ще спре капките слюнка, в които той се съдържа. На здравия човек маска не му трябва.

Ръцете на болния

Те също са източник на вируси с не по-малка значимост от носа и устата. Болният докосва лицето си, вирусът попада върху ръцете му, после се хваща за всичко наоколо, вие докосвате предметите, които той е докосвал и … Здравей вирусна инфекция!

Не пипайте лицето си. Мийте ръцете си често, много често, носете в себе си дезинфекциращи кърпички, мийте, трийте, не се пестете!

Учете се ( и учете децата си) да кихате и кашляте не в дланите си, а в сгъвката на лакътя (ако нямате кърпичка).

Към шефовете: Официално забранете ръкуването в сезона на грипа.

Ползвайте кредитни карти. Хартиените банкноти са източник на разпространение на вирусите.

Въздухът

Вирусните частици могат да съхранят своята активност в сух, топъл, застоял въздух, но почти мигновено се разрушават в прохладен, влажен, „подвижен“ въздух. Разхождайте се, колкото искате. Да прихванете вирус, по време на разходка, на практика е нереално.

Стаята

Оптималните параметри на въздуха в помещението са температура около 20 градуса С, влажност 50-70 %.

Задължително е да се проветрява често и интензивно (на течение).

Всяка отоплителна система изсушава въздуха. Мийте пода по-често, включвайте овлажнител, настоявайте за овлажнители на въздуха в детските заведения. По-добре е да се облечете по-топло, отколкото да включвате допълнително отопление.

Състоянието лигавиците (нос, гърло)

В горните дихателни пътища постоянно се образува секрет. Той обезпечава функционирането на местния имунитет – защитата на лигавиците. Ако те пресъхнат, функциите на местния имунитет се нарушават, вирусите с лекота преодоляват защитната бариера на отслабналия имунитет и при контакт с вируса има много голяма вероятност да се разболеете.

Основният враг на имунитета са сухият въздух и лекарствата, които предизвикват изсушаване на лигавицата.

Овлажнявайте лигавиците. Елементарно е: 1 ч. л. обикновена готварска сол на литър кипнала вода. С получения разтвор капете капки в носа, колкото можете по-често (дори на всеки 10 минути). Колкото повече хора има около вас, толкова по-често можете да го правите. Можете да си купите и физиологичен или солен разтвор от аптеката. Важното е да капете (или пръскате) редовно – когато излезете от дома си (от сухо помещение) и отидете там, където има много хора; ако чакате в коридора на поликлиниката. С домашно приготвения разтвор можете да правите и гаргара.

Лечението

Има само две лекарства, които действат на грипния вирус – оселтамивир и занамивир (това са непатентованите наименования).

Разбира се, тяхното приемане трябва да става само с лекарско назначение. Действат, ако се вземат през първите 36 часа на заболяването. Доказано е, че след 48-ия час вече са неефективни.

Всичко останало не работи, не помага и не трябва да се взема.

Противогрипните препарати реално разрушават вируса, блокирайки невроминидазните протеини (същото това N в названието H1N1). Оселтамивирът (той се използва по-често) се приема, когато болестта протича тежко или когато болният е от рискова група – при възрастни хора, астматици, диабетици и др. Ако е предписан подобен препарат, е необходимо лекарско наблюдение (като минимум) или хоспитализация.

Ефективността на другите противовирусни препарати при грип и ОРВИ е твърде съмнителна (дипломатично казано).

Още веднъж: не се опитвайте, чули някакви реклами за препарати, които „убиват“ вирусите, да се самолекувате. Няма да ви помогнат. Това е напразна загуба на време, сили и средства.

Правилното лечение на грипа и ОРВИ не е в гълтането на таблетки.

То изисква създаването на условия, при които организмът по-лесно ще се справи с вируса.

Правилата на лечението

Облечете се топло, но поддържайте хладен и влажен въздуха в помещението. Оптималната температура трябва да е 18-20 градуса С (16 е по-добре от 22), влажността 50-70 % (80 е по-добре от 30). Мийте пода, овлажнявайте въздуха, проветрявайте.

Категорично не трябва да се заставяте да ядете, ако нямате апетит.

Не насилвайте и детето да го прави. Ако поиска да хапне, предложете нещо леко, течно, с повече въглехидрати (зеленчукова супа с картофи и ориз например).

Пийте течности и давайте на детето да пие по-често!

Температурата на течностите трябва да е равна на температурата на тялото. Поемайте много течности. Можете да предложите на детето компот, плодов сок, чай (в чая можете да настържете ябълка), ошаф от стафиди и сушени кайсии. Ако детето капризничи “не искам чай, ще пия само компот“, не настоявайте, важно е само да поема течности.

Идеални в случая са пероралните солеви препарати за рехидратация. Те се назначават от лекаря. Това най-често са разтвори на соли и захар, които се приемат през устата.

Да го кажем още веднъж:

Всички „сиропчета за кашлица“ при деца на възраст до 2 години са противопоказани; до 6 години не са нужни,

защото ефективността им, в сравнение с обилния прием на течности, не е доказана.

Противоалергичните средства нямат никакво отношение към лечението на ОРВИ.

Вирусните инфекции не се лекуват с антибиотици. Антибиотиците не намаляват, а увеличават риска от усложнения.

Всички интерферони (вещества, които се произвеждат от клетки, инфектирани с вируса) с местно действие, или за перорален прием, са лекарства с доказана неефективност или „лекарства с доказана неефективност“.

Хомеопатията не е лечение с билки, а лечение със „заредена“ вода. Безопасна е. Психотерапия (трябва нещо да направя).

Кога е нужен лекар?
Винаги! Но невинаги е възможно.

Затова ще изброим ситуациите, в които консултациите със специалист са задължителни:

– когато няма подобрение до четвъртия ден от разболяването;

– когато поддържането на повишена температура продължава седмица;

– когато настъпи влошаване, след временно подобряване на състоянието;

– когато има изразено влошаване на състоянието, при умерени симптоми на ОРВИ;

– когато се появят изолирани (или комбинирано) следните симптоми – бледа кожа, жажда, интензивна болка, задух, гнойни секрети;

– когато кашлицата се усилва, но няма отхрачване, и при дълбоко поемане на въздух започва пристъп на кашляне;

– когато при повишена температура парацетамолът и ибупрофенът не помагат (или помагат съвсем за кратко) .
Спешно трябва да потърсите лекар при следните симптоми:

– загуба на съзнание;

– гърчове;

– признаци на дихателна недостатъчност (затруднено дишане, задух, усещане за недостиг на въздух);

– при интензивна болка, където и да било;

– при умерени болки в гърлото с отсъствие на хрема (болките в гърлото, плюс сухия нос най-често са симптом на ангина, която изисква лекар и антибиотик);

– при умерено главоболие, съчетано с повръщане;

– при оток в областта на шията;

– при обрив, който не „изчезва“, когато натиснете с пръст върху него;

– при температура на тялото над 39 градуса С, която не спада до 30 минути след приема на температуропонижаващо средство;

– при всяко повишение на температурата, съчетано с втрисане и бледа кожа.

Източник: komarovski.net

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви