rbthdr

Окръжна прокуратура – Бургас повдигна обвинение Иван Н., че местност „Каваци“, в съучастие с Манол П. (извършител), действайки като подбудител и помагач, посредством верижна машина, собственост на Манол, противозаконно унищожил в защитена територия природна забележителност „пясъчни дюни“.

Манол П. да унищожи чрез разораване с верижната машина  посочената защитена територия, а помагачеството се изразява в умишлено улесняване извършването на разоряването и унищожаването на природната забележителност, чрез даване на съвети и разяснения на Манол П. относно местонахождението й, както и предоставянето на сумата от 1000 лв. за извършване на разораване и унищожаване на дюните

Манол П. е обвинен за това, че на същите дата и място, в съучастие с Иван Н., действайки като извършител, посредством верижна машина, противозаконно унищожил в защитена територия природна забележителност  „пясъчни дюни“.

Подробности за повдигнатите обвинения разкриха по време на среща с медиите Административният ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас Любомир Петров, Заместник административният ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас Йовита Григорова и Директорът на ОД на МВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов

Петров посочи, че за така повдигнатите обвинения законът е предвидил наказание от до три години „лишаване от свобода“ и „глоба“ в размер от 2 000 лв. до 10 000 лв. за всеки от обвиняемите.

На Иван Н. е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000лв., а на Манол П. „парична гаранция“ в размер от 2000лв

Петров посочи, че двамата обвиняеми са неосъждани, а предвиденото в закона наказание за извършеното престъпление не е тежко, което е мотивирало наблюдаващия прокурор да определи такива мерки за неотклонение. Той добави, че по време на разследването може да бъде реализирана отговорност и на концесионера на плажната ивица, намираща се в съседство на парцела, на който се намират унищожените дюни, в случай че  се докаже, че той има отношение към заравняването, но за сега такива доказателства няма.

Калоянов съобщи, че Иван Н. е собственик на парцела, върху  който са се намирали унищожените дюни. По думите му в Полицията не е постъпвал никакъв сигнал за извършеното престъпление до неделния ден, а служителите на реда са научили за посегателството срещу дюните от журналистически материали. „Не се съмнявайте, че ако бяхме получили своевременен сигнал престъплението то щеше да бъде разкрито още в съботния ден“, каза той

В заключение прокурор Петров поздрави полицейските служители за отличната работа по изключително бързото разкриване на престъплението.

1 КОМЕНТАР

  1. Пълнен безумец!
    Пълен разпад!
    Не е за вярване, как защитени територии попадат в ръцете на измислени, алчни т.н. бизнесмени. Кой е разрешил такова беззаконие.
    Този е за максимална присъда и линч, както и боклуците по веригата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви