Бадр

На дъното на спора за либийския танкер е частен съдебен изпълнител.

Частният съдебен изпълнител Тотко Колев от Бургас, изпълнил въвода в либийския кораб „Бадр“, беше подведен под отговорност от окръжната прокуратура в Бургас. Според държавното обвинение той е превишил правата си с цел да набави на другиго имотна облага. Вкарването във владение на „Булгаргеомит ЛТД” ДЗЗД е неправомерно.

Окръжна прокуратура – Бургас образува досъдебно производство за това, че през периода 10.03.2018 г.  – 30.08.2018 г. в гр. Бургас, частен съдебен изпълнител не е изпълнил служебните си задължения и е превишил правата си, с цел да набави за другиго  облага. От това могат да настъпят немаловажни вредни последици – престъпление по чл. 282, ал. 1 от НК, съобщават от съда.

Това се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото на ЧСИ да упражнява професията, или с поправителен труд.

Случаят касае изпълнително производство, образувано в Районен съд – Бургас, по искане на българско дружество, претендиращо обезпечаване на свой дълг. Дружеството твърди, че има да взима 9 250 362 долара от търговско дружество, собственост на Либийската държава.

От съда не споменават, но вероятно се касае за „Булгаргеомин“.

От „Булгаргеомин“ обясниха, че са придобили собствеността върху кораба с решение на Върховния съд на Либия още през 2003 г. заради неизплатен либийски дълг от 9 милиона щатски долара.

Според взискателя, този дълг е бил обезпечен с ипотека върху плавателен съд – танкер, казват още от съда в Бургас. Спорът по изпълнителното дело е касаел искането до този дълг да се изплати като се промени собствеността върху плавателния съд.

Изпълнителното дело е било спряно с акт на съда. Въпреки това, частен съдебен изпълнител от Бургас е провел незаконен търг за публична продан на кораба и той е спечелен от въпросното българското дружество. Към настоящия момент плавателният съд се намира извън териториалните води на Република България – на 20 мили от Созопол.

Заради този скандал Либия заплаши, че ще арестува всеки български кораб, влязъл в нейно пристанище.

Досъдебното производство е образувано след постъпил в Прокуратурата сигнал от страна на адвокати, които представляват интересите на търговското дружество, собственост на Либийската държава. Той е получен в прокуратурата на 21.12.2018 г. По него още същия ден е разпоредено извършване на проверка.

Образуваното дело е възложено за разследване на следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Бургас, тъй като се отличава с висока фактическа и правна сложност.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви