Днес е образувано дело по случая с либийския кораб срещу частния съдебен изпълнител /ЧСИ/, чиито действия предизвикаха международен скандал, съобщи на пресконференция окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Освен това е възложено разследване на следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Бургас, тъй като то се отличава с висока фактическа и правна сложност.

Пред медии прокурор Чинев не съобщи името на частния съдебен изпълнител, но не отрече, че става дума за Тотко Колев. Срещу същия имало и други досъдебни производства.

Има основани предположения да се смята, че той е изпълнил въвода в либийския кораб „Бадр“. Ако се докаже вината му,

ЧСИ може да получи присъда от 5 години лишаване от свобода за извършено престъпление по служба.

Прокурор Чинев обясни, че Българско гражданско дружество е имало вземане от 9 250 362 долара от либийско търговско дружество, собственост на държавата Либия. Вземането е било обезпечено с договор за морска ипотека. Нотариалната заверка е правена в Гърция. С европейска заповед за разследване от юли 2017 год. тази сделка се проверява по отделно образувано дело.

На 6.02.2018 год. е постановено спиране на изпълнителното производство, за което е информиран частния съдебен изпълнител. Той обаче продължил действия, обявявайки публична продан на 30.08.2018 г., което е направено незаконно. Поради тази причина днес е образувано досъдебното производство срещу ЧСИ и ако се потвърди извършено престъпление, тогава ще бъде привлечен като обвиняем.

Прокурор Чинев съобщи още, че на 21.12.2018 г. Районна прокуратура е сигнализирана за сменен екипаж, статут, флаг и имен на кораба. Впоследствие преписката е изпратена до Окръжна прокуратура-Бургас.

Стана ясно още, че в хода на разследването ще бъдат проверявани Морска администрация и Гранична полиция. Все още не са разпитвани и представители на фирмата, осигурила ипотеката.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

six + 20 =