Испанската полиция арестува 83-ма души, сред които 28 професионални тенисисти. Те са заподозрени в участие в схема за уреждане на мачове, ръководена от арменска криминална групировка, съобщи „Европол“.

Акцията е включвала претърсването на 11 къщи, от които са иззети 167 000 евро в брой, пушка, повече от 50 електронни устройства, кредитни карти, пет луксозни автомобила и документи, свързани със случая.

В същото време са били замразени 42 банкови сметки.

На този етап не се споменават имената на арестуваните. Единият от 28-те тенисисти е участвал в последния US Open, пише „Ройтерс“. Самоличността му не се разкрива.

През пролетта на 2018 г. беше публикуван доклад, според който се наблюдава „цунами от уредени мачове“ в ниските нива на тениса.

Разследването беше поръчано от четирите ръководни организации в тениса – Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП), Женската тенис асоциция (WTA), Международната федерация по тенис (IТF) и Борда на Големия шлем, след като в началото на 2016 г. Би Би Си и Buzz Feed News обявиха, че имат доказателства за манипулиране на резултати на най-високо ниво.

Според информацията 16 състезатели от топ 50 през последното десетилетие са били свързани с уреждането на мачове, включително шампиони в турнирите от Големия шлем. Твърдеше се, че осем от заподозрените са участвали в Australian Open 2016. Оттогава до санкции срещу водещи състезатели не се е стигало.

В края на 2016 г. пък отново имаше арести в Испания. Тогава бяха задържани 34 души, сред които шестима тенисисти, за уреждане на тенис мачове от нискоразредни турнири в Испания и Португалия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

eleven − three =