На оживена търговска улица в модерния квартал „Реколета“ в Бунеос Айрес, Аржентина, се намира необичаен храм – храм на книгите. Светлината е мека с акценти, подчертаващи майсторски изработки на детайли от началото на XX век. Разговорите са приглушени, като в голяма библиотека, но в същото време мястото е топло и гостоприемно и голямото кафене е пълно с четящи хора, които пият капучино и топъл шоколад.

Това е книжарницата Ateneo Grand Splendid, която блогове и пътеводители често определят като „най-красивата книжарница в света“.

И не са далеч от истината. Просторният магазин се помещава в красиво реставриран стар театър, само че вместо танцьори на танго в светлината на прожекторите е печатното слово.

Сградата отваря врати като театър през 1919 г., когато Буенос Айрес е процъфтяващ търговски център и пристанище.

Напливът от имигранти, особено от Европа, спомага за създаването на богат културен живот, тогава се заражда и тангото. Подобно на останалата част от квартала и града тук се усеща както европейско влияние – невероятните стенописи по високите тавани, така и латиноамерикански привкус – дружелюбен персонал, вкусно кафе и спокойствие.

Брайън Кларк Хауърд, National Geographic, nationalgeographic.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви