Кола на социалнослаб в Германия

Проверка на полицията във Франкфурт, насочена към водачите на скъпи автомобили от марките Porsche, BMW и Mercedes, показа крайно интересни резултати. Всеки пети, засечен зад волана на такова возило получава социални помощи. Да не излезе, че и в Германия е като у нас?

В хода на кампанията за пресичане на схеми за източване на социалните фондове, полицията във Франкфурт провери с какви коли ходят безработните да получават социалните си помощи. В понеделник са били проверени 20 коли и водачите им.

Резултатите от нея – трима мъже и една жена са пристигнали в центъра за социални помощи зад волана на Porsche Panamera, Mercedes E220, Mercedes B180 и BMW X5.

Тепърва ще се изяснява дали те са собствениците на колите или просто ги ползват. Но полицията ги разследва по подозрение за източване на социалните фондове. Вече е ясно, че между тези заподозрени няма връзка и става въпрос за самостоятелни случаи.

Според правилата в Германия, получателите на социални помощи трябва да карат „разумна по цена” кола.

Социалните служби са дефинирали, че в това определение влизат коли с оценка до 7500 евро. Изключения се допускат само в отделни случаи.

Говорител на полицията във Франкфур заяви, че тази акция за разследване на евентуални измами със социални помощи е първата. Но със сигурност няма да е последната. И проследяването чрез автомобилите, които карат заподозрените е ефективно. Тепърва полицията ще разчита и на помощта на служителите в социалните бюра, стана ясно тази седмица.

Ще е интересно ако в България се направи такава статистика какво ще покажат резултатите, особено като се има предвид, че едва ли не всеки втори водач на луксозно возило у нас по документи е безработен.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви